Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Siirry hakuun

Internetiin liitettyjen laitteiden turvallinen käyttö

Tietokoneen lisäksi muidenkin internetiin liitettävien laitteiden tietoturvasta pitää huolehtia. Tärkeintä on tarkastaa laitteen asetukset käyttöönoton yhteydessä.

Monissa laitteissa, esimerkiksi uusissa televisioissa tai digibokseissa, on verkkoliitäntä. Liitännän kautta voi käyttää verkon viihdepalveluja tai päivittää laitteen ohjelmistot.

Suojaamattomassa verkossa salaamaton viestintä on helposti muiden käyttäjien katseltavissa tai kuunneltavissa. Lisäksi sivulliset voivat käyttää suojaamatonta verkkoa luvatta.

Sellaiset laitteet, joita käytetään internetyhteyden muodostamiseen ja jotka ovat kiinni suoraan internetissä, on syytä tarkastaa. Näitä ovat esimerkiksi

  • ADSL-modeemi
  • WLAN-tukiasema ja
  • mahdollisesti erillinen palomuurilaite.

Laitteiden oletussalasanat on syytä vaihtaa ja estää pääsy laitteen hallintakäyttöliittymään internetistä.

Salasanan turvallisuuteen vaikuttaa eniten käytetyn salasanan pituus. Pituuden vähimmäisvaatimuksena voidaan pitää 12 merkkiä. Pitkä salasanakaan ei aina pelasta, mikäli salasana on helposti arvattavissa (esim. minunsalasana1) tai liian yksinkertainen (esim. 112233445566). Hyvässä salasanassa yhdistyy sekä pituus että monimutkaisuus.

Langattoman verkon suojausasetuksetkin tulee tarkistaa.

Ohjeita