Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Tietoturva Nyt!

Kybersää jatkui synkeänä myös toukokuussa. Kybersäätä synkensivät erityisesti tietomurtojen ja -vuotojen alalla julki tulleet tapaukset. Myös huijausten ja kalastelujen saralla myrskysi.

Kuukauden Kybersää. Samat tiedot löytyvät PDF-tiedostosta

Toukokuun Kybersäätä värittivät erityisesti Helsingin kaupungin tietomurto sekä viranomaisrekistereihin tehdyt luvattomat haut, joissa taustalla oli asiakasorganisaatioon kohdistunut tietomurto. Kalastelujen osalta nähtiin uusi aikataulutus- ja tehtävienjakosovellus Microsoft Planneria hyödyntävä kalasteluteema Microsoft 365 -tilimurtoihin liittyen. Microsoft Planner -teemaa käytetään kalastelussa jakamalla sieltä PDF-tiedosto, jossa on linkki tietojenkalastelusivulle.

Lisäksi toukokuussa 2024 suljettu 911 S5 -bottiverkko tarjosi rikollisille pääsyn vaarantuneisiin IP-osoitteisiin ja niihin liittyviin yksityishenkilöiden ja yritysten omistamiin laitteisiin. Joukossa oli myös tuhansittain suomalaisia IP-osoitteita. Ilmaiset, laittomat VPN-palvelut oli pakattu piraattivideopeleihin ja ohjelmistoihin, joita uhrit latasivat laitteilleen. Kun lataus oli valmis, VPN-sovellus ja välityspalvelimen takaovi asentuivat uhrien tietämättä heidän laitteisiinsa, ja heistä tuli tietämättään osa 911 S5 -bottiverkkoa.