Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Oikotietä hyvään tietoturvaan ei ole - tukea ja tietoa on tarjolla

Tietoturva Nyt!

Oletteko miettineet kunnassanne, miten hyvin kuntanne ja hallussanne olevien kuntalaisten tiedot on suojattu? Milloin järjestelmät ja sovellukset on päivitetty? Milloin olette viimeksi harjoitelleet kyberhyökkäyksen varalle?

Tietoturvallisuus on asia, josta ei voi tinkiä. Kyberrikollisuus on kansainvälistä toimintaa, joka uhkaa kaikkia organisaatiota koosta tai toimialasta riippumatta. Kunnat eivät ole tässä mikään poikkeus. Hyökkäysten motiivina on lähes poikkeuksetta raha. Hyökkääjät etsivät jatkuvasti verkosta heikosti suojattuja kohteita ja he eivät välitä kohteena olevasta organisaatiosta, vaan pyrkivät hyödyntämään kaikkia saatavilla olevia keinoja päästäkseen organisaation pyhimpään, eli tietoon käsiksi. Tämä tieto on rikollisilla markkinoilla asia, jolla tienataan ja saadaan mainetta. Uhreista välittämättä.

Kyberturvallisuuden kehittämiseen on panostettu Suomessa viimeisten vuosien aikana paljon. Eteenpäin on menty, mutta tekeminen ei valitettavasti koskaan lopu. Vanhat järjestelmät pitää uusia, tietoturvapäivityksistä huolehtia ja tietoturvan osaamista pitää ylläpitää ja kehittää. Lisäksi kyberuhkat muuttavat jatkuvasti muotoaan. 

Säästöpaineita on eri puolilla ja varmasti monessa organisaatiossa mietitään, mistä niitä voidaan saada aikaan. Tässä kannattaa muistaa, että organisaatioiden toiminta, olemassaolo ja menestys perustuvat pitkälti luottamukseen, jota ei voi olla ilman, että organisaation hallussa olevat toiminnan ja liiketoiminnan kannalta tärkeät tiedot ovat suojattuja ja turvassa, eli tietoturvaa. Tähän kuuluvat myös organisaation hallussa olevat asiakkaiden tiedot. Loppupeleissä on johdon tehtävä ja vastuu varmistaa, että asiat ovat kunnossa ja tietoturvaa kehitetään pitkäjänteisesti ja tavoitteellisesti. 

Kyberuhkiin varautumisessa ja vastaamisessa ei saa myöskään unohtaa aktiivisen ja avoimen viestinnän merkitystä. Kyberhyökkäyksen tapahduttua eri kohdeyleisöjen tiedontarpeeseen on kyettävä vastaamaan, kuitenkaan tutkintaa vaarantamatta. Kannustamme aina avoimuuteen.

Mikään järjestelmä ei ole 100% tietoturvallinen. Tämän vuoksi työtä tietoturvallisuuden eteen pitää tehdä koko ajan. 

Me Traficomilla tarjoamme organisaatioille ja kunnille tukea kyberturvallisuuden kehittämiseen. Tietoja ja tukea on saatavilla. Tarjoamme esimerkiksi kunnille maksuttomia palveluita, joiden avulla on mahdollista parantaa ja kehittää kyberturvallisuutta nopeasti. Teemme tiivistä yhteistyötä esimerkiksi Huoltovarmuuskeskuksen ja valtiovarainministeriön kanssa. Kyberturvallisuuskeskuksemme nettisivuilta löydätte tietoja ja ohjeita.

Ollaan yhteyksissä
Jarkko Saarimäki
Pääjohtaja

Ps. Järjestämme yhdessä Huoltovarmuuskeskuksen, valtiovarainministeriön, digi- ja väestötietoviraston sekä Kuntaliiton kanssa kunnille suunnatun "Kuntien tietoturva 2024" -seminaarin 22.5. klo 9-11.45. Tilaisuutta voi seurata etänä tai paikan päällä Helsingissä Sanomatalossa Tapahtumastudio Elielissä. Kutsut tulevat pian. Tervetuloa!