Autoreporterin haittaohjelmahavainnot

Tällä sivulla esitellään yleisimpiä haittaohjelmia, joita Autoreporter-järjestelmämme on havainnut viimeisimmän vuosineljänneksen aikana.

Malware (eng. Malicious software) tarkoittaa haittaohjelmaa. Käsitteen alle kuuluvat niin tietokoneista löytyvät madot, virukset, muita haittaohjelmia lataavat haittaohjelmat kuin vakoiluohjelmatkin (eng. Spyware). Kyberturvallisuuskeskuksen haittaohjelmahavainnoista osa kuuluu haittaohjelmaperheisiin, haittaohjelma voi olla myös osa tai variantti jostain toisesta haittaohjelmasta. Alkuperäinen haittaohjelma voi olla muuntunut niin monta kertaa, että se on luonut aivan uusia omia haittaohjelmaperheitään. Jotkin rikollisryhmittymät tarjoavat haittaohjelmia palveluina (Malware-as-a-Service) ja niiden tarjoamalla infrastruktuurilla pyöritetään lukuisia erilaisia haittaohjelmia.

Mikä on Autoreporter-järjestelmä?

Torjumme haittaohjelmia yhteistyössä teleyritysten kanssa Autoreporter-järjestelmän avulla. Autoreporter-järjestelmä saa tietoja Suomesta lähtöisin olevasta haittaohjelmaliikenteestä lähes kaikkialta maailmasta. Tiedot välitetään liittymiä ylläpitäville teleyrityksille, jotka ilmoittavat havainnoista asiakkailleen. Tilastossa kerromme 10 yleisintä ja nimettyä haittaohjelmahavaintoa, jotka olemme saaneet Autoreporter-järjestelmän avulla.

Tätä sivua päivitetään kerran vuosineljänneksessä, jos jokin täysin uusi haittaohjelma on löytänyt paikkansa kymmenen yleisimmän haittaohjelman joukkoon. Ensimmäiset kymmenen havaintoa on lisätty artikkeliin vuoden 2021 Q1 ja Q2:sen osalta. Tilasto löytyy myös Kybersäästä , jossa se on Haittaohjelmat ja Haavoittuvuudet -osion yhteydessä.