Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Siirry hakuun

Ilmoita meille

Yksityiset henkilöt, yritykset ja organisaatiot voivat ilmoittaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskukselle niihin kohdistuneista tietoturvaloukkauksista, kuten tietojen kalastelusta tai palvelunestohyökkäyksistä, sekä näiden loukkausten yrityksistä.

Yhteydenottojen perusteella Kyberturvallisuuskeskus selvittää verkkopalveluihin, viestintäpalveluihin ja lisäarvopalveluihin kohdistuvia tietoturvaloukkauksia ja niiden uhkia, kerää tietoa näistä tapahtumista ja tiedottaa tietoturva-asioista. Kyberturvallisuuskeskus myös auttaa tietoturva-asioissa. Yleisen tietoturvatietouden lisäksi apu voi olla luonteeltaan teknistä.

Ajankohtaista

Mikäli olet saanut epäilyttävän tekstiviestin, jonka haluat välittää tutkittavaksemme, riittää viestistä otettu kuvankaappaus. Aikaleima, mahdollinen URL-osoite, puhelinnumero ja viestissä käytetyt sanamuodot mahdollistavat asian tarkemman tutkimisen.

FluBot-haittaohjelmaa levittäviä tekstiviestejä on tällä hetkellä liikkeellä runsaasti. Tekstiviestin teemana voi olla, että henkilö on saanut esimerkiksi ääniviestin tai ilmoituksen matkapuhelinoperaattorilta. Yhteistä viesteille on se, että käyttäjää pyydetään avaamaan viestissä oleva linkki. Linkin avaaminen ei vielä asenna haittaohjelmaa, vaan se pyytää käyttäjän suostumusta asentuakseen. Haittaohjelma voi varastaa tietoja laitteelta ja lähettää laitteesta haittaohjelmaa levittäviä huijaustekstiviestejä.

Varoituksesta ja Tietoturva Nyt -uutisesta löydät esimerkkejä huijausviesteistä ja ohjeita, mikäli olet asentanut FluBot-haittaohjelman laitteellesi.

Huomaa!

Jos yhteydenottosi sisältää virusnäytteen, tallenna se .zip-muotoisena tiedostona ja suojaa .zip-tiedosto salasanalla "infected".