Aapeli-myrsky on aiheuttanut häiriöitä viestintäpalveluihin

Tietoturva Nyt!

Uuden vuoden päivänä 2019 alkanut Aapeli-myrsky on aiheuttanut merkittäviä viestintäpalveluiden häiriöitä erityisesti matkaviestinverkoissa. Hätäpuheluiden soittaminen kännykällä voi olla paikoin estynyt. Vakavin tilanne on Ahvenanmaalla. Viestintäpalvelut saataneen valtaosin toimintaan 2.1.2019 iltaan mennessä. Yksittäisten tukiasemien häiriöiden korjaaminen kestää vielä ainakin 3.1.2019 asti. Kiinteiden puhelin- ja laajakaistaverkkojen toimivuuteen myrsky ei ole vaikuttanut.

Kova tuuli ja lumisade ovat katkaisseet sähkönjakelun monin paikoin Suomen eteläosissa. Sähkönjakelun häiriöt ovat aiheuttaneet merkittäviä häiriöitä myös viestintäpalveluiden toimintaan, kun verkkolaitteiden varavoima on kulunut loppuun. Hätäpuheluiden soittaminen kännykällä voi olla paikoin estynyt. Hätäkeskuslaitoksen mukaan hätäilmoituksia kuitenkin tulee jatkuvasti odotettuun tahtiin, joten ainakaan laajoja katvealueita ei ole. Kiinteissä puhelinverkoissa ei ole merkittäviä toimivuushäiriöitä.

Vakavin tilanne on Ahvenanmaalla, jossa suuri osa Ålcomin matkapuhelinverkosta ei toimi ja osa puhelinkaapeleista on vahingoittunut. Muualla Suomessa ei ole yhtä laajoja häiriöitä. Toimivuushäiriöt painottuivat 2.1.2019 kello 12.00 Pohjanmaalle, Satakuntaan, Varsinais-Suomeen, Pirkanmaalle, Keski-Suomeen ja Etelä-Savoon.

Viestintäpalvelut saataneen manner-Suomessa valtaosin toimintaan 2.1.2019 iltaan mennessä. Yksittäisten tukiasemien häiriöiden korjaaminen kestää vielä ainakin torstaihin 3.1.2019 asti.

""
Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille 2.1.2019 kello 10.30 mennessä ilmoitetut merkittävät toimivuushäiriöt kartalla

Lisätietoa