CERT-FI 20 vuotta: Näin rakennettiin kotimaisen tietoturvan perustuksia

Tietoturva Nyt!

On aika aloittaa pienet etkot, kun CERT-toimintomme täyttää vuodenvaihteessa 20 vuotta. Suomalainen Computer Emergency Responce Team on pitänyt tietoturvastamme huolta nuorukaisen iän verran. Nykyisen Tilannekeskuksemme, tietoturvapäivystyksemme ja tietoturva-asiantuntijuutemme juuret ovat CERT-FI:ssä. Nostalginen artikkelisarjamme jakaa historiapaloja vuodesta 2001 tähän päivään. CERT-FI:n alkuaikoja muistelevat nyt Timo Lehtimäki, Jani Arnell ja Kauto Huopio.

Sinisellä pohjalla tekstiä: Kyberturvallisuutta kellon ympäri. Cybersäkerhet dygnet runt. CERTI-FI 20

Palataan vuosituhannen vaihteeseen, kun Valtioneuvoston perustama työryhmä ehdotti CERT-viranomaisen perustamista. Ehdotuksen mukaan Telehallintokeskuksesta, joka sittemmin tunnettiin nimeltä Viestintävirasto, haluttiin kehittää tietoliikenneturvallisuusviranomainen. Työryhmän mielestä keskukseen tarvittiin myös tietoturvaloukkausten havainnointiin ja ratkaisemiseen liittyvää osaamista, eli CERT-toimintoa.

Vuodet 2001 - 2006: Kotimainen CERT-toiminta käynnistyy

Loppuvuoden 2000 valmistelujen jälkeen uusi kolmehenkinen CERT-yksikkö aloitteli toimintaansa Telehallintokeskuksessa vuonna 2001. Virallisesti CERT-FI perustettiin tammikuussa 2002, mutta paljon oli jo tehty ennen sitä. Vuodet 2001-2006 kuluivat CERT-toimintaa käynnistäessä. Tuolloin tietoturva-asiantuntijoiden työ keskittyi viestintäverkkojen toimivuuden varmistamiseen ja yhteistyöhön teleyritysten kanssa. 

CERT-FI:n käynnistämisen vuosista kijoittajamme muistavat erityisesti pienen ja piskuisen tiimin, kansainvälisen yhteistyön arvon ja tekemisen meiningin. Viestintäverkkojamme uhkasivat tuollon erityisesti verkkomadot ja bottiverkot. Alkuaikojen kolmihenkinen tiimi on kasvanut ja sulautunut osaksi Kyberturvallisuuskeskusta.

Persoonallisia ja lämpimiä muistoja CERT-FI:n alkutaipaleelta

Mennään muistoihin ja tarinoihin, joita CERT-FI:n alkuajat herättävät. Omat kokemuksensa jakavat pitkän uran tietoturvan parissa tehneet henkilöt. Kaksi heistä on jo jatkanut urapolkujaan muualla, mutta saaneet tukevat kannukset aikoinaan CERT-FI:stä. Kolmas on Kyberturvallisuuskeskuksen kokenein virkamies, joka asetteli kansainvälisen yhteistyömme alkukivet. He ovat

  • Timo Lehtimäki, Suomen Erillisverkot Oy:n toimitusjohtaja
  • Jani Arnell, PwC Suomen kyberturvallisuus- ja tietosuojapalveluista vastaava johtaja
  • Kauto Huopio, Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija.