Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Siirry hakuun

Euroopan kyberturvallisuuskuukausi alkaa - ota käyttöön parhaat tietoturvavinkit

Tietoturva Nyt!

Lokakuussa laitetaan kyberturvallisuuden perustaidot kuntoon. Seuraa kampanjaa sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #Choose2BeSafeOnline #ThinkB4UClick.

European Cyber Security Month - 10th anniversary
Kuva: Mika Pakarinen / Keksi Agency Logo: ENISA

Euroopan kyberturvallisuuskuukautta vietetään vuosittain lokakuussa. Kampanjan tarkoituksena on edistää EU:n kansalaisten ja organisaatioiden kyberturvallisuutta. Kampanjaa koordinoivat Euroopan unionin kyberturvallisuusvirasto (ENISA) ja Euroopan komissio, ja sitä tukevat EU:n jäsenvaltiot ja sadat yhteistyökumppanit kansalaisjärjestöistä yliopistoihin ja yrityksiin.

Tänä vuonna Euroopan Kyberturvallisuuskuukausi juhlii 10-vuotissyntymäpäiväänsä. Juhlavuoden kampanja näkyy myös Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen verkkosivuilla ja somekanavissa. Tule mukaan juhlavuoden viettoon!

Sano hyvästit huijareille - opettele tunnistamaan yleisimmät huijaukset

Tänä vuonna Euroopan kyberturvallisuuskuukauden pääteemoja ovat kiristyshaittaohjelmat ja tietojenkalastelu.

Vuonna 2021 suomalaiset menettivät erilaisissa huijauksissa yhteensä kymmeniä miljoonia euroja, ja huijauksen kohteeksi voikin joutua kuka tahansa. Moni meistä on törmännyt esimerkiksi pankkien, verottajan tai postipalveluiden nimissä tehtyihin huijauksiin.

Aiheeseen paneudutaan Traficom Livessä torstaina 13.10 klo 17-18. Studiossa tietojenkalastelusta ja huijauksista keskustelevat Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntijat Helinä Turunen ja Jaron Räty.

Lähetystä pääsee seuraamaan suorana Traficomin Facebook-sivun kautta (Ulkoinen linkki). Tallenteen voi katsoa myöhemmin Traficomin YouTube-kanavalta (Ulkoinen linkki).

Kiristyshaittaohjelmat ovat kasvava uhka yrityksille

Riski kiristyshaittaohjelman kohteeksi joutumisesta on kasvanut viime vuosina merkittävästi, ja etenkin uhkaan varautumattomat organisaatiot ovat helppoja kohteita rikollisille. Rikollisten tähtäimeen voi joutua mikä tahansa yritys tai organisaatio toimialasta tai koosta riippumatta.

Lokakuun aikana tarjoamme yrityksille ja organisaatioille mahdollisuuden kysyä asiantuntujoiltamme kiristyshaittaohjelmista. Kysymykset ja vastaukset kootaan verkkosivuillemme kaikkien luettavaksi. Lisätietoja löydät verkkosivuiltamme lokakuun alussa.

Lue lisää tietojenkalastelusta

Tietojenkalastelu (eng. phishing) on toimintaa, jossa rikolliset pyrkivät erilaisten huijausten avulla saamaan haltuunsa esimerkiksi käyttäjätunnuksia ja salasanoja tai maksukorttitietoja. Kyse on ammattimaisesta rikollisuudesta, jonka seuraukset voivat olla uhrille merkittävät.

Lue lisää kiristyshaittaohjelmista

Kiristyshaittaohjelmia (eng. ransomware) käytetään kyberhyökkäyksissä, joissa verkkorikolliset pyrkivät salaamaan organisaation datan salausalgoritmilla ja vaativat lunnaita tietojen palauttamista vastaan. Rikolliset voivat myös varastaa luottamuksellisia tietoja ja kiristää organisaatiota tietovuodoilla.