Jumpataan kyberturvallisuuden perustaidot kuntoon - Tule mukaan!

Tietoturva Nyt!

Euroopan kyberturvallisuuskuukausi, European Cyber Security Month, kutsuu mukaan meidät kaikki, jotka käytämme nettiä ja älylaitteita. Tarjoamme on vinkkejä, joiden avulla jokainen voi parantaa tietoturvallisuuttaan ja auttaa myös läheisiä esimerkiksi suojautumaan nettihuijareilta. Eurooppalainen kyberturvallisuuden yhteisponnistus näkyy ja kuuluu verkkosivuillamme ja somekanavissamme. Tule mukaan!

Tänä vuonna keskitytään kodin kyberturvallisuuteen ja ensiaputaitoihin tilanteissa, jolloin netissä tapahtuu jotakin ikävää. 

Lokakuun alku vietetään kodin kyberturvallisuuden parissa. Jos osaat luoda vahvoja salasanoja käyttämiisi nettipalveluihin, käytössäsi on salasanaohjelma ja käytät monivaiheista tunnistautumista, arjen kyberturvallisuus on sinulla jo hyvin räpylässä. Jos taas taidot kaipaavat harjoitusta, nyt on hyvä hetki treenata ne kuntoon.

Jos mietit, kuinka suojaat yksityisyyttäsi netissä, siihenkin kyberkuu tarjoilee vinkkejä. 

Lokakuun viimeiset viikot opetellaan toimimaan tilanteissa, kun sometili on hakkeroitu, pankkitunnukset on varastettu tai nettiostos osoittautuu huijaukseksi. Ohjeidemme avulla palaat turvallisesti nettiin ja opit keinot, joilla suojaat tilisi entistä paremmin.

Kyberturvallisuus ei ole vain tietotekniikkataitoja 

Toivomme, että viimeistään lokakuun aikana mahdollisimman moni tietää, että kyberturvallisuustaidot eivät liity vain tietotekniikkaan. Tärkeä osa kybertaitoja liittyy netin riskien tiedostamiseen ja harkittuihin tekoihin.

Olet jo hyvällä tiellä, jos  

  • tiedostat, että nettiin kytkettyihin laitteisiin liittyy tietoturvariskejä
  • tiedät, mihin ottaa yhteyttä, jos netissä tapahtuu jotakin ikävää
  • osaat suojata yksityisyyttäsi ja huomioit myös läheistesi yksityisyyden netissä.

Kyberturvallisesti taitava ottaa myös tuumaustaukoja, ennen kuin kommentoi, klikkailee tai antaa tietojaan toiselle. Lisäksi hän seuraa esimerkiksi nettihuijauksiin liittyviä uutisia ja tarvittaessa kertoo niistä myös muille.

Kyberturvallisuuskeskuksen nettisivuilla ja somessa tapahtuu

Julkaisemme nettisivuillamme lyhyitä videoita ja vinkkilistoja, joista saa apua entistä turvallisempaan nettiarkeen. Seuraamme, tuemme ja jaamme myös muiden kyberkuuhun liittyviä materiaaleja.

Seuraa meitä tunnisteilla #CyberSecMonth ja #ThinkB4UClick Twitterissä ja Facebookissa. 

Tutustu myös Euroopan kybertapahtumiin osoitteessa https://cybersecuritymonth.eu/ 

Törmäsitkö ensimmäistä kertaa ECSM:ään?

Euroopan kyberturvallisuuskuukausi (European Cyber Security Month, ECSM) on Euroopan unionin kyberturvallisuusviraston (ENISA) ja Euroopan komission koordinoima vuotuinen tiedotuskampanja. Kampanjan tarkoituksena on parantaa kansalaisten ja organisaatioiden kyberturvallisuutta ja antaa ajantasaista turvallisuustietoa. Kampanjaa tukemassa ovat myös Euroopan unionin jäsenvaltiot ja yli satoja kumppaneita eri toimialoilta.