Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Siirry hakuun

Korona-aiheisia huijauksia on liikkeellä - mieti mitä klikkaat

Tietoturva Nyt!

Huijausviestien ja haittaohjelmien levittäjät käyttävät usein hyväkseen ajankohtaisia, tunteita herättäviä aiheita ihmisten huijaamiseen. Nyt aiheena on koronavirus, joka on valjastettu osaksi huijareiden ja rikollisten työkalupakkia.

""

Kyberturvallisuuskeskus on saanut ilmoituksia huijaussähköposteista, joissa on mainostettu muun muassa koronavirukselta suojaavia hengitysmaskeja. Sähköpostiin merkityllä lähettäjällä ei näissä tapauksissa ole tekemistä kyseisen tuotteen kanssa, vaan huijari on tekeytynyt toiseksi tahoksi. Mahdollinen tilaaja ei olisi todennäköisesti koskaan saanut rahoilleen vastinetta.

Maailmalta on myös raportoitu, että koronaviruksesta lähetettyjen sähköpostien liitetiedostoissa on jaettu haittaohjelmia. Tiedostonimillä on voitu viitata siihen, että ne sisältäisivät esimerkiksi ohjeita koronavirukselta suojautumiseen, tietoa koronaviruksen uhkatilanteen kehittymisestä ja jopa tapoja havaita koronavirus. Näitä haittaohjelmia sisältäviä huijausviestejä on lähetelty myös Maailman terveysjärjestö WHO:n nimissä.

Lisäksi koronaviruksen leviämisen seuraamiseen tarkoitetut interaktiiviset kartat ovat voineet varastaa niitä käyttävien henkilöiden käyttäjänimiä, salasanoja, luottokorttitietoja ja muita selaimessa olevia tietoja. Haittaohjelmia sisältävät kartat muistuttavat oikeita koronaviruksen seuraamiseen tarkoitettuja karttoja, kuten Johns Hopkinsin yliopiston tekemää karttaa.

Suosituksena on, että luotettava - myös koronavirukseen liittyvä - tieto haetaan suoraan virallisista lähteistä. Tällaisia ovat esimerkiksi sairaaloiden, virastojen, yliopistojen ja kansainvälisten järjestöjen sivut.

Olipa saamasi viestin tai näkemäsi mainoksen aihe mikä tahansa, näillä yksinkertaisilla neuvoilla voit parantaa turvallista internetin käyttöä. Samalla suojaat itsesi ja tietosi.

1. Mieti mitä klikkaat

Haitallisia linkkejä voi olla sosiaalisessa mediassa tai tavallisilla internetsivustoilla, ja niitä on levitetty myös tekstiviesteillä. Sähköpostissa voidaan lähettää haitallisia linkkejä ja viestien mukana olevat liitetiedostot voivat sisältää haittaohjelmia. Myös erilaisten ponnahdusikkunoiden avulla sinua voidaan ohjata lataamaan tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi haittaohjelma. Jos et ole varma viestin lähettäjästä tai sen sisällöstä, varmista asia esimerkiksi soittamalla lähettäjälle, jos se on mahdollista. Jos epäilet linkin aitoutta, älä klikkaa.

2. Varo huijauksia

Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se on todennäköisesti huijaus. Yksikään vastuullinen taho ei kysy esimerkiksi salasanojasi tai pankkitunnuksiasi puhelimitse tai sähköpostilla. Terve varovaisuus on hyvästä.

3. Tee tunnustesi ja tiliesi varastamisesta vaikeampaa

Ota kaksi- tai monivaiheinen tunnistautuminen käyttöön sähköpostissasi ja sosiaalisen median tileissäsi. Ne antavat merkittävää lisäsuojaa mahdolliselta luvattomalta tunkeutumiselta. Selvitä myös, miten saat palautettua tilit itsellesi, jos ne onnistutaan varastamaan varotoimenpiteistä huolimatta.