Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Kyberrikolliset eivät lomaile - Vinkit tietoturvalliseen kesään

Tietoturva Nyt!

Kesä on monelle meistä rentoutumisen ja henkisten akkujen lataamisen aikaa. Kun hyvät tietoturvataidot ovat osa arkisia rutiineja, ei kesäiltoja tarvitse käyttää salasanoista ja päivityksistä huolehtimiseen.

Vielä pelkällä maalaisjärjellä tietosi eivät ole turvassa.

Muista ainakin nämä ohjeet

1

Salasana ja monivaiheinen tunnistautuminen

Kun kirjaudut palveluihin, suosi pitkiä salasanoja. Käytä jokaisessa palvelussa eri salasanaa, jotta rikolliset eivät pääse samaa salasanaa käyttämällä käsiksi muihin palveluihisi. Vaikeutat tiliesi väärinkäyttömahdollisuuksia moninkertaisesti, jos käytät monivaiheista tunnistautumista ja pidät kirjautumisilmoitukset päällä.

Monivaiheinen tunnistautuminen suojaa silloinkin, jos salasanasi on paljastunut esimerkiksi tietovuodon yhteydessä. Monivaiheinen tunnistautuminen tarkoittaa sitä, että identiteettisi varmistetaan useampaa eri tunnistautumistapaa käyttämällä. Salasanan lisäksi käytössä voi olla esimerkiksi puhelimeen lähetettävä kertakäyttöinen koodi.

2

Varo huijausviestejä

Tietojenkalastelusähköposteja ja -tekstiviestejä kilahtelee puhelimeen arkena ja lomalla. Harkitse aina tarkkaan, ennen kuin avaat liitetiedostoja tai klikkailet viestissä olevia linkkejä. Yleisiä huijausviestien aiheita ovat esimerkiksi pankkien yhteydenotot tai pakettien saapumisilmoitukset. 

3

Selain vs. sovellus

Jos käytät palveluita selaimelta, tee käyttämiesi palveluiden aloitussivuista kirjanmerkki selaimeesi. Älä siirry palveluihin esimerkiksi tekstiviestitse tulleiden linkkien kautta. Huijausviestien mukana tulevat linkit johtavat huijaussivustoille ja käyttäjätietosi voivat vuotaa rikollisille. Suosi palveluiden mobiilisovelluksia, esimerkiksi pankin oma mobiilisovellus on turvallinen tapa asioida pankissa.

4

Mieti, mitä jaat somessa

Kerro loma-aikeistasi varoen sosiaalisessa mediassa. Jos kerrot somessa matkailustasi, rikolliset voivat nähdä tiedon ja hyödyntää sitä tehdäkseen ryöstöretken tyhjillään olevalle asunnollesi. Lomakuvia kannattaakin laittaa someen vasta kotiinpaluun jälkeen.

5

Varmuuskopiointi

Ennen matkalle lähtöä kannattaa tarkistaa, että matkalle mukaan lähtevien laitteiden varmuuskopiointi on kunnossa. Varmuuskopiointiin voi käyttää esimerkiksi pilvipalvelua, johon saa usein myös automaattisen varmuuskopioinnin päälle, jolloin varmuuskopiointia ei tarvitse muistaa itse tehdä. Jos laitteesi varastetaan, pääset yhä käsiksi rakkaisiin kuviin ja tärkeisiin tietoihin toisella laitteella.

6

Muista päivitykset!

Muista pitää laitteesi ja ohjelmistosi päivitettyinä myös silloin, kun itse lomailet. Päivittäminen suojaa laitteitasi, jos niistä on löytynyt haavoittuvuuksia. Helpoimmalla pääset, kun otat käyttöön automaattiset päivitykset aina kun se on mahdollista.

7

Työasioita lomalla?

Lomalla kannattaa ottaa rennosti. Jos sinulla kuitenkin on polttava tarve hoitaa työasioita, noudata työpaikkasi etätyöohjeita ja käytä työskentelyyn vain työnantajan tarjoamia laitteita.

8

Ilmoita meille

Kun nämä asiat ovat kunnossa, voikin jo suhteellisen rauhallisin mielin siirtyä nauttimaan lomasta. Jos kuitenkin joudut tietoturvaloukkauksen uhriksi, ilmoita siitä meille.