Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Tietoturva Nyt!

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus kertoo jatkossa laajoista kansalaisia koskevista tietoturvahäiriöistä ja -tapahtumista myös 112 Suomi -mobiilisovelluksessa. Suurin osa ihmisistä käyttää digitalisia palveluita ja laitteita arjessaan, joten siksi on tärkeää, että myös niiden häiriöistä jaetaan tietoa. Kyberturvallisuustaidot ovat nykypäivän kansalaistaito.

Vältä vaaratilanteet. Lataa 112 Suomi -sovellus
Kuva: Hätäkeskuslaitos

Suurin osa meistä käyttää sähköisiä palveluita ja nettiin kytkettyjä laitteita arjessaan ja siksi tietoturvahäiriöistä ja -tilanteista on tärkeää jakaa tietoa viiveettömästi ja monikanavaisesti. Tietoturvahäiriö voi esimerkiksi vaikuttaa palvelun saatavuuteen, kun kirjautuminen sivustoon ei ole mahdollista. Tietoturvatilanteita puolestaan ovat esimerkiksi yritykset varastaa käyttäjätunnuksia ja salasanoja pankin tai muun organisaation verkkopalveluihin, jotta rikollinen saisi pääsyn tilitietoihin tai muuhun rahanarvoiseen omaisuuteen.

"112 Suomi -sovellus toimii uutena viestintäkanavanamme yksityishenkilöille. Laajoista kansalaisia koskevista tietoturvahäiriöistä on tärkeää saada tieto jaettua mahdollisimman nopeasti ja laajasti. Kännykkä on tähän erinomainen väline", toteaa Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen ylijohtaja Sauli Pahlman.  

Hätäkeskuslaitoksen tuottama 112 Suomi -sovellus on turvallisuuden palvelukokonaisuus. Sovelluksen kautta välitetään muun muassa vaaratiedotteet sekä muut viranomaistiedotteet eri viranomaisten toimialueille kuuluvista poikkeuksellisista tilanteista. 112 Suomi -sovelluksella on runsaat 1,9 miljoonaa aktiivista käyttäjää.

"Tietoturvahäiriöt ja -tilanteet ovat digiyhteiskunnassa yleisiä ja ne vaativat käyttäjältä tarkkaavaisuutta ja toimia. Tilanteita voi verrata fyysisen ympäristömme poikkeustilanteisiin.

Otamme tietoturvailmoitukset 112 Suomi -sovellukseen digitalisaation tuomana luonnollisena lisänä kansalaisten tiedon tarpeisiin vastaamiseksi", toteaa johtokeskuksen päällikkö Lasse Matilainen Hätäkeskuslaitoksesta.

Lataa itsellesi 112-sovellus

112 Suomi -mobiilisovelluksen kautta välitetään vaara- ja viranomaistiedotteita. Kännykkään tulee ilmoitus, kun sovellukseen on lisätty tiedote. Kaikki tiedotteet löytyvät sovelluksen Tiedotteet-välilehdeltä. Löydät Kyberturvallisuuskeskuksen tulevat tiedotteet täältä ja myös muiden viranomaisten. 

Tietoturva on oleellinen osa kodin turvallisuutta

Tietokoneelle ja käytettäville ohjelmille kannattaa asettaa salasana, niin kuin kotioveen kannattaa laittaa lukko. Jos jättää ovet auki tai jakaa ohikulkijoille kopioita avaimesta, voi olla varma, että jossain vaiheessa joku asiaton tulee sisään. Jos vieras tulee ovellesi ja pyytää avainta, älä anna. Toimi samoin myös internetissä.