Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Siirry hakuun

Mediataitoviikko tarjoaa tekemistä kaikenikäisille

Tietoturva Nyt!

Mediataitoviikkoa vietetään ensi viikolla 7.-13.2.2022. Osallistua voit vaikka kotisohvalta - seuraa viikon tapahtumia ja jaa omia vinkkejäsi tunnisteella #mediataitoviikko.

Mediataitoviikon tapahtumista löytyy kiinnostavaa ohjelmaa jokaiselle.

Myös Traficomin Kyberturvallisuuskeskus osallistuu vuosittain mediataitoviikolle. Viikon aikana muistutamme, että mediataidot ovat tärkeä osa myös tietoturvaosaamista. Esimerkiksi erilaiset huijausyritykset ovat tulleet jäädäkseen, ja niiltä on vaikea välttyä. Huijariin voi törmätä melkein missä vain: osto- ja myyntipalstoilla, sosiaalisessa mediassa tai omassa sähköpostilaatikossa. Hyvä medialukutaito auttaa kaikenikäisiä tunnistamaan huijausyrityksiä.

Tutustu Näin suojaudut nettihuijaukselta -oppaaseemme

Tietoturvataitojen opettelu kannattaa aloittaa jo varhain

Kyberturvallisuuskeskuksen Turvallisesti netissä -opas sopii hyvin myös Mediataitoviikon teemoihin. Lasten oppaat sisältävät hauskoja tehtäviä, joiden avulla pohditaan muun muassa yksityisyyttä, ikärajoja ja laitteiden suojaamista. Perheen aikuisille tarkoitettu opas on tukena vanhemmille, kun lapsi opettelee fiksua ja turvallista netin käyttöä.

Voit ladata Turvallisesti netissä -oppaat maksutta Kyberturvallisuuskeskuksen nettisivuilta

Katso myös:

Turvalistit (Ulkoinen linkki)
Turvalistit on Traficomin kampanja, jonka tavoitteena on tuoda esiin arjen tietoturvataitoja. Lyhyistä videoista saat vinkkejä oman tietoturvasi parantamiseen.

Tekemistä lapsille
Tietoturvataitojen omaksuminen alkaa heti, kun lapsi saa älylaitteen käteensä, ja kehitys jatkuu läpi elämän. Tälle sivulle on koottu lapsille, vanhemmille ja kasvattajille sopivia tietoturvaan liittyviä materiaaleja.

Turvallisesti #digiliikenteessä (Ulkoinen linkki)
Traficom on mukana Suojellaan lapsia ry:n turvallisesti digiliikenteessä -projektissa. Tutustu esimerkiksi liikennevalomalliin, jonka avulla lapset ja vanhemmat voivat yhdessä pohtia mediankäyttöön liittyviä sääntöjä.

Mediataitoviikko

Mediataitoviikko on mediakasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Mediataitoviikkoa vietetään ympäri maata helmikuun toisella viikolla erilaisten kampanjoiden ja tempausten merkeissä. Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, ja se suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä kymmenien kansallisten organisaatioiden kanssa. Se on myös osa kansainvälistä Safer Internet Day -kampanjaa.