Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Näin soitat hätäpuhelun verkon häiriötilanteessa

Tietoturva Nyt!

Hätäpuhelut toimivat, vaikka operaattorin verkossa olisi häiriötilanne esimerkiksi laajojen sähkökatkojen aikana. Joissakin harvinaisissa tilanteissa hätäpuhelukaan ei saata kytkeytyä. Silloin hätäpuhelun voi soittaa sammuttamalla puhelimen, kytkemällä sen uudelleen päälle ja soittamalla hätäpuhelun silloin, kun se kysyy suojakoodia tai PIN-koodia.

Hätäpuheluiden toiminta on varmistettu matkapuhelinverkoissa monin tavoin. Yleensä hätäpuhelun soittaminen onnistuu normaalilla tavalla silloinkin, kun esimerkiksi myrskyn aiheuttama laaja sähkökatko on sammuttanut useita tukiasemia. Jonkin operaattorin verkkoon saattaa syntyä silloin katvealue, jolta normaalien puheluiden soittaminen ei onnistu. Soittajan kännykkä ilmoittaa silloin, että verkkoon ei ole yhteyttä.

Hätäpuhelu on verkon erityinen palvelu. Jos hätäpuhelua soitettaessa kännykkä ei saa yhteyttä oman operaattorin verkkoon, se yrittää automaattisesti soittaa hätäpuhelun minkä tahansa muun kuuluvan matkapuhelinverkon kautta. Hätäpuhelun pitäisi siis onnistua silloinkin, kun normaalit puhelut eivät toimi.

Joissakin harvinaisissa häiriötilanteissa oman operaattorin tukiasemat toimivat, mutta niillä ei ole yhteyttä puhelinkeskukseen eikä mikään puhelu kytkeydy niiden kautta. Sellainen tilanne haittaa myös hätäpuhelun soittamista, sillä kännykän näkökulmasta oman operaattorin verkko toimii silloin, kun kännykkä saa yhteyden oman operaattorin tukiasemaan. Silloin hätäpuhelun voi soittaa sammuttamalla ensin kännykän, sitten kytkemällä sen takaisin päälle ja soittamalla hätäpuhelu silloin, kun kännykkä kysyy suojakoodia tai PIN-koodia.

Kännykän mallista riippuu, kumpaa se kysyy ensin. Suojakoodin ja PIN-koodin syöttämisruudussa on esimerkiksi tekstillä "HÄTÄ" tai "Hätätilanne" merkitty painike. Sitä painamalla pääsee näppäilemään numeron 112 ja soittamaan hätäpuhelun. Hätäpuhelu kytkeytyy tällöin automaattisesti parhaiten kuuluvan verkon kautta.

Hätäpuhelun voi soittaa myös toisen ihmisen kännykästä, vaikkei tietäisi sen suojakoodia tai PIN:ä. Niiden suojakoodin syöttöruudussa on edellä mainittu hätätilanne-painike, jonka kautta voi soittaa 112:een.