Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Siirry hakuun

Neuvoja identiteettivarkauden tai tietovuodon uhrille

Tietoturva Nyt!

Identiteettivarkaus voi tapahtua esimerkiksi tietovuodon seurauksena. Neuvomme mitä käytännön toimia voit tehdä, jos olet joutunut identiteettivarkauden uhriksi tai henkilötietosi ovat tulleet julki tietovuodon seurauksena.

""
Identiteettivarkauteen käytettäviä tietoja voidaan kerätä esimerkiksi teknisen tuen huijauspuhelussa.

Mikä on identiteettivarkaus

Identiteettivarkaudessa esiinnytään toisen henkilöllisyydellä. Rikoksen tekijä käyttää jonkun muun henkilötietoja, tunnistautumistietoja tai muuta vastaavaa yksilöivää tietoa. Näitä tietoja voivat olla muun muassa nimi, osoitetiedot, henkilötunnus, puhelinnumero ja pankkitunnukset.

Käytännössä identiteettivarkaus voi näkyä esimerkiksi toisena ihmisenä esiintymisenä, toisen ihmisen nimissä tehtynä verkkokauppatilauksena ja siitä tulevana laskuna. 

Rikolliset voivat kerätä identiteettivarkauteen tarvittavia henkilötietoja esimerkiksi verkkoon ilmestyneestä tietovuodosta tai tietojenkalastelun avulla. Identiteettivarkauteen käytettäviä henkilötietoja on kerätty esimerkiksi viimeaikaisissa teknisen tuen huijauspuheluissa .

Identiteettivarkaus

”Joka erehdyttääkseen kolmatta osapuolta oikeudettomasti käyttää toisen henkilötietoja, tunnistamistietoja tai muuta vastaavaa yksilöivää tietoa ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa tai vähäistä suurempaa haittaa sille, jota tieto koskee, on tuomittava identiteettivarkaudesta sakkoon.”

Rikoslaki 38 luku 9 a §

""
Identiteettivarkauden tai tietovuodon uhri voi tehdä toimia omien tietojensa suojaamiseksi.

Mitä voit tehdä, jos olet joutunut uhriksi

HUOMIO!

Harkitse seuraavia toimenpiteitä tarkkaan. Esimerkiksi osoitteenmuutoskiellosta on seurauksia muuttoilmoitusta tehtäessä. Tutustu saatavilla oleviin vaihtoehtoihin, materiaaleihin ja palveluihin huolellisesti ennen toimenpiteiden tekemistä.

Jos olet joutunut identiteettivarkauden uhriksi tai henkilökohtaiset tietosi ovat paljastuneet tietovuodon seurauksena, voit ottaa seuraavia askelia tietojesi suojaamiseksi. 

  1. Ehkäise rahalliset vahingot. Ota välittömästi yhteys pankkiisi, jos rikollinen on päässyt verkkopankkiisi tai saanut luottokorttitietosi käsiinsä.
  2. Tee rikosilmoitus poliisille. Voit tehdä sähköisen rikosilmoituksen (Ulkoinen linkki)verkossa.
  3. Tee oma luottokielto. Jotta oma luottokielto on kattava, tulee se tehdä sekä Suomen Asiakastieto Oy:n (Ulkoinen linkki) että Bisnode Finland Oy:n (Ulkoinen linkki) palveluissa. Oman luottokiellon tekeminen on maksullista.
  4. Tee rekisteröintikielto. Rekisteröintikielto (Ulkoinen linkki)tehdään Patentti- ja rekisterihallitukselle. Varmista myös, että mahdollisia voimassa olevia tietoja ei saa muuttaa ilman, että ollaan yhteydessä valittuun puhelinnumeroon tai sähköpostiin.
  5. Tee osoitteenmuutoskielto. Pyydä osoitteenmuutoskielto tai muuttosuojaus Postin (Ulkoinen linkki) kautta. 
  6. Tee asiakirjan katoamisilmoitus ja hae uusi henkilöllisyystodistus. Tee asiakirjan katoamisilmoitus (Ulkoinen linkki)ja tilaa uusi henkilöllisyystodistus, jos sen kuva tai tiedot on luovutettu rikolliselle. 
  7. Osoitetietojen suojaus. Harkitse omien osoitetietojen suojausta (Ulkoinen linkki).

Mikäli henkilö- ja osoitetietosi vaativat erityistä varjelua, harkitse turvakiellon hakemista ja osoitetietojen suojausta. Turvakieltoa (Ulkoinen linkki) voi hakea DVV:ltä ja sitä tulee harkita tarkkaan. Turvakiellon hakemiselle pitää aina olla perusteltu syy ja sitä pitää anoa erikseen.

""
Monet tahot tarjoavat lisätietoa identiteettivarkaudesta.

Lisätty linkit Rikosuhripäivystyksen ja Tietosuojavaltuutetun toimiston materiaaleihin tietovuotoihin ja tietoturvaloukkauksiin liittyen.

Päivitetty linkki Postin ohjeisiin tietovuotoon liittyen.