Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Neuvoja identiteettivarkauden tai tietovuodon uhrille

Tietoturva Nyt!

Identiteettivarkaus voi tapahtua esimerkiksi tietovuodon seurauksena. Neuvomme mitä käytännön toimia voit tehdä, jos olet joutunut identiteettivarkauden uhriksi tai henkilötietosi ovat tulleet julki tietovuodon seurauksena.

Mikä on identiteettivarkaus

Identiteettivarkaudessa esiinnytään toisen henkilöllisyydellä. Rikoksen tekijä käyttää jonkun muun henkilötietoja, tunnistautumistietoja tai muuta vastaavaa yksilöivää tietoa. Näitä tietoja voivat olla muun muassa nimi, osoitetiedot, henkilötunnus, puhelinnumero ja pankkitunnukset.

Käytännössä identiteettivarkaus voi näkyä esimerkiksi toisena ihmisenä esiintymisenä, toisen ihmisen nimissä tehtynä verkkokauppatilauksena ja siitä tulevana laskuna. 

Rikolliset voivat kerätä identiteettivarkauteen tarvittavia henkilötietoja esimerkiksi verkkoon ilmestyneestä tietovuodosta tai tietojenkalastelun avulla. Identiteettivarkauteen käytettäviä henkilötietoja on kerätty esimerkiksi viimeaikaisissa teknisen tuen huijauspuheluissa .

”Joka erehdyttääkseen kolmatta osapuolta oikeudettomasti käyttää toisen henkilötietoja, tunnistamistietoja tai muuta vastaavaa yksilöivää tietoa ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa tai vähäistä suurempaa haittaa sille, jota tieto koskee, on tuomittava sakkoon.”

Mitä voin tehdä, jos olen joutunut identiteettivarkauden uhriksi

HUOMIO!

Harkitse seuraavia toimenpiteitä tarkkaan. Esimerkiksi osoitteenmuutoskiellosta on seurauksia muuttoilmoitusta tehtäessä. Tutustu saatavilla oleviin vaihtoehtoihin, materiaaleihin ja palveluihin huolellisesti ennen toimenpiteiden tekemistä.

1

Ehkäise rahalliset vahingot

Ota välittömästi yhteys pankkiisi, jos rikollinen on päässyt verkkopankkiisi tai saanut luottokorttitietosi käsiinsä.

3

Tee vapaaehtoinen luottokielto

Positiivisen luottotietorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa voit tehdä itsellesi vapaaehtoisen luottokiellon. Vapaaehtoisen luottokiellon voi tehdä toistaiseksi voimassa olevaksi tai määräajaksi. Voit poistaa luottokiellon milloin tahansa.

4

Tee rekisteröintikielto

Rekisteröintikielto (Ulkoinen linkki)tehdään Patentti- ja rekisterihallitukselle. Varmista myös, että mahdollisia voimassa olevia tietoja ei saa muuttaa ilman, että ollaan yhteydessä valittuun puhelinnumeroon tai sähköpostiin.

Mikäli henkilö- ja osoitetietosi vaativat erityistä varjelua, harkitse turvakiellon hakemista ja osoitetietojen suojausta. Turvakieltoa (Ulkoinen linkki) voi hakea DVV:ltä ja sitä tulee harkita tarkkaan. Turvakiellon hakemiselle pitää aina olla perusteltu syy ja sitä pitää anoa erikseen.

Lisätty linkit Rikosuhripäivystyksen ja Tietosuojavaltuutetun toimiston materiaaleihin tietovuotoihin ja tietoturvaloukkauksiin liittyen.

Päivitetty linkki Postin ohjeisiin tietovuotoon liittyen.