Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Tietoturva Nyt!

Erilaiset huijaukset ovat tulleet jäädäkseen ja ikääntyneet ovat erityisessä vaarassa joutua verkkorikollisten uhreiksi. Ikävään trendiin kuitenkin voi ja pitää vaikuttaa.

vanhuste-tietoturva-2
Digitalisaation tukiverkko katoaa, kun siirrytään työelämästä eläkkeelle. Tällöin omista läheisistä tai palveluntarjoajista muodostuu uusi digiturvaverkko.

Valeverkkokauppoja, epäilyttäviä tekstiviestejä ja huijauspuheluita - jokainen meistä on varmasti joutunut jonkin huijausyrityksen kohteeksi. Puhelimeen kilahtanut huijausviesti ei ole vain ärsyttävä keskeytys päivään. Verkkorikollisuus on ammattimaista toimintaa, josta saatu rikoshyöty nousee Suomessa vähintään kymmeniin miljooniin euroihin vuodessa.

Syitä siihen, miksi juuri ikääntyneet ovat erityisessä vaarassa joutua erilaisten huijausten ja petosten kohteeksi voi etsiä monesta suunnasta. Hyväntahtoisuus, puutteelliset tietotekniikkataidot ja kyky arvioida erilaisia mainoksia ja yhteydenottoja kriittisesti voivat kaikki osaltaan vaikuttaa asiaan.

Handelsbankenin tietoturva-asiantuntija Harri Hautala kertoo, että myös heidän asiakkaissaan eläkeikäiset ovat selkeästi korostuva kohderyhmä, mutta huijauksista saavat osansa kaikenikäiset.

Yksi petoksille altis ryhmä ovat Hautalan mukaan hiljattain leskeksi jääneet.

"Silloin ihminen on niin herkässä tilassa, että on varmaan alttiimpi huijauksille", Hautala pohtii.

Eläkkeellä työelämän digiturvaverkko katoaa

Tällä hetkellä eläkeikää lähestyvät työntekijät ovat usein tekemisissä tietotekniikan kanssa ja eläkkeelle jäädessään heidän digitaitonsa ovat hyvät. Myös koulutustaso vaikuttaa ikääntyvien digitaitoihin.

"Digitalisaation tukiverkko katoaa, kun siirrytään työelämästä eläkkeelle", Hautala sanoo.

Tuen tarve ei kuitenkaan katoa minnekään, vaikka työpaikan it-osasto ei enää olekaan auttamassa. Tällöin omista läheisistä tai palveluntarjoajista muodostuu uusi digiturvaverkko. Ikääntyneetkään eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan jokaisella on omat tarpeensa.

Pankki pystyy pysäyttämään rahansiirtoja rikollisille

Viimeisen vuoden aikana huijauspuhelut, joissa soittaja esittäytyy teknisenä tukena, ovat olleet riesanamme sitkeästi. Hautalan mukaan suomalaiset ikäihmiset ovat jo niin kielitaitoisia, ettei kielimuurikaan pysäytä englantia puhuvia rikollisia.

Kun ymmärtää tehneensä jotain mitä ei olisi ehkä pitänyt, sydän jättää lyönnin välistä. Sinne menivät verkkopankkitunnukset. Uskomaton tarjous ei tainnutkaan olla totta. Virheitä sattuu kaikille, eikä sitä tarvitse hävetä. Mutta onko mitään enää tehtävissä, jos verkkopankkitunnukset ovat joutuneet rikollisen käsiin tai rahat ovat lähteneet epäilyttävään osoitteeseen?

"Jos toimii nopeasti, pankilla on mahdollisuus pysäyttää rahansiirtoja", Hautala sanoo.

Pankkiin kannattaa siis olla yhteydessä nopeasti ja matalalla kynnyksellä. Asiakaspalvelu auttaa tilanteesta riippuen esimerkiksi sulkemaan luottokortin ja ohjaa tekemään rikosilmoituksen.

Harri Hautalan vinkit

Kaksi eri sähköpostitiliä: Käytä yhtä sähköpostiosoitetta kaikkien virallisten asioiden hoitamiseen, toista tilitä voit käyttää harrastuksiin ja viihdekäyttöön.

Kaksi eri internetselainta: Tässä toimii samaperiaate kuin yllä. Käytä toista selainta luottamuksellisten asioiden hoitamiseen, toinen selain on viihdekäyttöön.

Ei kiirettä: Rikolliset luovat uhrille usein kiireentunnun. Tarjous on voimassa vain tänään! Tämä lasku pitää hoitaa heti! Pysähdy hetkeksi ja mieti onko kaikki sitä miltä vaikuttaa. Raha-asioita ei ikinä kannata hoitaa kiireessä.

Pankin mobiilisovellukset: Pankin omat mobiilisovellukset ovat turvallinen tapa asioida pankissa. Asenna pankin sovellukset puhelimeesi ja harjoittele niiden käyttöä.

Tukiverkostot: Kenenkään ei tarvitse osata kaikkea. Kuka osaisi auttaa esimerkiksi sähköisen asioinnin kanssa? Sukulaiset, järjestöt, viranomaiset ja palveluntarjoajat voivat auttaa. Kysy apua matalalla kynnyksellä.

Tietoturva kuuluu kaikille!

Ikääntyneet ovat erityisessä vaarassa joutua erilaisten huijausten ja petosten kohteeksi. Nostamme tällä viikolla ikääntyneiden tietoturvataitoja esille somekanavissamme, ja kampanjavideomme voit bongata myös Ylen tv-kanavilla.

Kun jaat tietoa huijauksista, suojaat samalla läheisiäsi. Ketä sinä voisit auttaa tänään?