Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Siirry hakuun

Shoppaile maltilla - Black Friday houkuttelee myös rikollisia

Tietoturva Nyt!

Alennusmyyntipäivä Black Friday houkuttelee asiakkaita huipputarjouksilla. Suuret asiakasmäärät vetävät puoleensa kuitenkin myös rikollisia. Malta mielesi ennen ostopäätöksen tekemistä ja varmista, että asioit turvallisella verkkosivulla.

""

Black Fridayta vietetään tämän viikon perjantaina ja Cyber Mondayta seuraavana maanantaina. Verkko on parin päivän ajan täynnä huipputarjouksia, joihin saattaa tehdä mieli tarttua. Joulukin kolkuttaa jo ovella ja pukin konttiin voisi hankkia samalla pari pakettia. Verkossa ostaminen on tehty helpoksi ja nopeaksi, mutta sujuvalla shoppailulla on varjopuolensa - tarjouspäivät mahdollistavat rikollisille otollisen hetken toimia.

Väärennetyn verkkosivun voi tehdä mistä päin maailmaa tahansa, tarvitaan vain osaamista, tietokone ja paha tarkoitus. Rikollinen tuskin kohdentaa huijausyritystään juuri sinuun vaan enemminkin kokeilee, kuka astuu rikollisen tekemään tilausansaan.

Väärennetyn verkkosivun osoite voi olla lähes sama kuin aidon sivuston, sillä yhdenkin merkin ero riittää. Sivuston sisältökin näyttää lähes aidolta, mutta usein pienet yksityiskohdat paljastavat huijauksen. Sivustolta saattaa puuttua yrityksen tietoja tai käännöksiä, eivätkä tuotteiden nimet ehkä ole samoja kuin alkuperäisellä sivustolla. Usein huijaussivustoilla on mahdollista maksaa vain kortilla. Vaikka alennusmyyntien aikaan vastaan saattaa tulla hyviä tarjouksia, niin huijaussivuston tarjous voi olla jo niin merkittävä, että hälytyskellojen tulisi soida. Jos jokin tarjous on liian hyvä ollakseen totta, se ei luultavasti sitä ole.

Näiden helppojen vinkkien avulla voit parantaa omaa verkkoturvallisuuttasi ja varmistaa, että sivu, jolta teet ostoksia on turvallinen.

1. Maltti on valttia

Tarjous on voimassa vain muutaman tunnin ajan ja tuote tulee ostaa nopeasti! Ota aikalisä ja tee hieman taustatyötä ennen ostopäätöstä. Jos verkkosivun tiedot ovat puutteelliset, voi kyseessä olla huijaussivusto.

2. Tarkista verkkosivun tiedot

Tutustu esimerkiksi verkkokaupan tarjousehtoihin ja tarkastele sivustoa. Miltä sen yleisilme näyttää? Älä syötä luottokorttitietojasi tai verkkopankkitunnuksiasi epäilyttävän oloiselle sivustolle harkitsematta asiaa ensin.

3. Tarkista selaimen kohdeosoite

Saat sähköpostilla uskomattoman tarjouksen, joka on voimassa vain perjantaina. Tarjoukseen pääset viestissä olevan linkin kautta. Älä kilkkaa linkkiä vaan kirjoita palveluntarjoajan sivu selaimen osoiteriville ja navigoi itsesi tarjoukseen. Tarkista myös sivuston kirjoitusasu.

4. Onhan selaimen tietoliikenteen salaus päällä?

Verkkokaupan osoite voi olla julkinen ja yhteyttä ei ole salattu. Kun ostoksia aletaan tehdä ja sivulle täydennetään omia henkilötietoja ja maksukortin tietoja, tulisi sivun ohjautua salatulle yhteydelle. Salatun sivuston tunnistaa siitä, että osoite-rivillä näkyy lukon kuva ja/tai https://-alku. Tässä kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä tietoliikenteen salauksellakin voidaan huijata. Kilkkaamalla lukon kuvaa, voit tarkistaa sieltä vielä yhteystiedot, joiden tulisi olla samat kuin palveluntarjoajan.

""
Kilkkaamalla lukon kuvaa, voit tarkistaa yhteystiedot, joiden tulisi olla samat kuin palveluntarjoajan.

5. Liian hyvää ollakseen totta

Vaikka hyviä tarjouksia onkin tarjolla, niin suhtaudu uskomattomilta kuulostaviin tarjouksiin varauksella. Uutta televisiota tai puhelinta ei ole kaupan eurolla, vaan tällöin tarkoitusperä on varmasti joku muu kuin uuden edullisen tuotteen antaminen kuluttajalle. 

6. Tilaus on tehty, mutta kaikki ei olekaan kunnossa.

Jos huomaat tehneesi tilauksen huijaussivustolla ja antaneesi maksutietosi, ota yhteyttä omaan pankkiisi ja tee rikosilmoitus poliisille osoitteessa: https://asiointi.poliisi.fi/ (Ulkoinen linkki).