Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Traficom etsii keinoja kansainvälisten huijaussoittojen estämiseksi

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom valmistelee yhteistyössä Suomessa toimivien teleoperaattoreiden kanssa keinoja estää huijauspuheluissa yleiseksi muodostunut soittajan numeron väärentäminen. Tavoitteena on kansainvälisten rikollisten toiminnan vaikeuttaminen ja estäminen.

Soittajan numeron väärentäminen ulkomailta tulevissa huijauspuheluissa on ollut viime vuodesta alkaen merkittävä ongelma myös Suomessa. Huijauspuheluiden määrä on kasvanut edelleen tänä vuonna voimakkaasti. Keskusrikospoliisin mukaan suomalaiset ovat menettäneet viime ja tänä vuonna teknisen tuen huijauspuheluissa jo 7,1 miljoonaa euroa. Soittajan numeron väärentäminen koskee poikkeuksetta ulkomailta Suomeen soitettuja puheluja. Suomen sisäisissä puheluissa ongelmaa ei käytännössä ole.

Suomen sisällä teleoperaattorit on velvoitettu huolehtimaan numeroiden oikeellisuudesta, mutta ulkomailta yleisenä ulkomaanliikenteenä saapuvista puheluista ei ole tällä hetkellä käytännössä mahdollisuutta tunnistaa soittajaa ja tarkistaa, onko tällä oikeus käyttää ilmoitettua suomalaista puhelinnumeroa.

Tilanteen korjaamiseksi Traficom on ryhtynyt valmistelemaan yhdessä teleoperaattorien kanssa keinoja, joilla soittajan numeron väärentäminen suomalaiseksi puhelinnumeroksi estetään. Näistä keinoista tullaan määräämään teleoperaattoreita velvoittavassa määräyksessä. Tällöin teleoperaattori voi huolehtia siitä, että numero kuuluu liittymäasiakkaalle, jolla on käyttöoikeus kyseiseen numeroon. Puhelun vastaanottaja voi puolestaan luottaa siihen, että suomalaisesta numerosta tulevaa puhelu on soitettu suomalaisesta puhelinliittymästä. Lisäksi suomalaisen puhelinliittymän ja numeron haltija voi luottaa siihen, ettei hänen puhelinnumeroaan käytetä rikoksiin.

"Väärennetyllä numerolla soitettujen puhelujen estäminen on yksi toimenpide huijausten ja rikollisen toiminnan karsimiseksi. Samalla valmistelemme ja teemme muita toimia huijausten estämiseksi yhteistyössä muun muassa Keskusrikospoliisin ja teleoperaattoreiden kanssa. Nämä eivät poista sitä, että edelleen meidän kaikkien on huolehdittava siitä, ettemme me tai läheisemme anna kenellekään puhelimitse esimerkiksi verkkopankkitunnuksiamme tai mahdollisuutta päästä tietokoneellemme", korostaa johtaja Jukka-Pekka Juutinen Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Suomalaisella puhelinliittymällä ja -numerolla voi edelleen soittaa ulkomailta Suomeen. Suomessa toimivat yritykset voivat myös jatkossa ostaa ja tarjota vaihdepalveluja tai call center -palveluja yrityksen käyttöön ulkomailta käsin. Tällöin yhdysliikenne on järjestettävä teleoperaattoreiden kanssa yhteistyössä siten, että yritysvaihteesta tulevat puhelut voidaan tunnistaa ja numeroiden käyttöoikeus varmistaa. Yritysten kannattaakin varmistaa, että niiden ulkomailta ostamat puhelinpalvelut ovat järjestetty näin, sillä muutoin jatkossa puhelut voivat estyä kokonaan. Jo nyt osin ulkomailta soitettujen puhelujen soittajan numero muutetaan tuntemattomaksi numeroksi, ellei numeron oikeellisuutta kyetä varmistamaan.

Lisätietoa määräyksestä

Soittajan puhelinnumeron väärentäminen suomalaiseksi puhelinnumeroksi on kansainvälisten rikollisten laajasti hyödyntämä tekniikka, jonka avulla suomalaiset uhrit saadaan paljon suuremmalla todennäköisyydellä luottamaan ja vastaamaan ulkomailta tuleviin huijauspuheluihin ja esimerkiksi luovuttamaan verkkopankkitunnuksensa tai tietokoneensa rikollisten etäohjattavaksi.

Eräitä tyypillisimpiä puhelinhuijausten alalajeja ovat:

  • niin sanotut teknisen tuen -huijaussoitot, joissa rikollinen tekeytyy it-yrityksen työntekijäksi ja väittää avustavansa uhria kiireellisen tietoturvaongelman korjaamiseksi
  • ”pankkien tukipalvelusoitot”, joissa rikollinen tekeytyy pankin työntekijäksi ja väittää avustavansa uhria verkkopankin ongelmissa.

Keskusrikospoliisi on ilmoittanut, että se on saanut runsaasti rikosilmoituksia edellä mainituista huijauspuheluista vuosina 2020 ja 2021. Näissä soittajan numeron väärentäminen suomalaiseksi puhelinnumeroksi on keskeisessä osassa huijauksen toteuttamista. Tätä samaa rikoksen toteuttamistapaa käytetään laajasti myös ulkomailla ja se on osa hyvin organisoitua kansainvälistä rikollista toimintaa. Viimeisten vuosien aikana suomalaiset ovat myös saaneet runsaasti puheluita, joissa soittajan numero on väärennetty jonkin muun maan puhelinnumeroksi. Tällöin puhelu näyttää tulevan jostain tietystä maasta, kuten Iso-Britanniasta, mutta todellisuudessa puhelun soittaja on esimerkiksi Intiassa.

Lisätietoa medialle

Lauri Isotalo, kehityspäällikkö, p. 029 539 0668
Timo Murto, erityisasiantuntija, p. 0295390508
Klaus Nieminen, johtava asiantuntija, p. 0295390528