Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin 16.5.2022 uudistama määräys 28 antoi operaattoreille uudet velvoitteet estää soittajan numeron väärentäminen ja huijaussoittojen välittäminen puhelun vastaanottajille. Uudistetun määräyksen tavoitteena on estää suomalaisten numeroiden käyttö kansainvälisessä tietoverkkorikollisuudessa ja vähentää ulkomailta tulevia huijauspuheluita. Velvoitteet estää väärennettyjen numeroiden käyttö astuvat voimaan asteittain: kiinteän verkon numeroiden osalta 1.7.2022 ja matkapuhelinnumeroiden osalta 2.10.2023.

Soittajan numeron väärentäminen ulkomailta tulevissa huijauspuheluissa on ollut viime vuosina merkittävä ongelma myös Suomessa. Huijauspuhelujen tarkoituksena on ollut muun muassa petkuttaa puhelun vastaanottaja luovuttamaan huijarille etäkäyttöyhteys vastaanottajan tietokoneelle (teknisen tuen huijauspuhelu) tai antamaan verkkopankkitunnukset huijarin käyttöön. Keskusrikospoliisin aikaisemman arvion mukaan suomalaiset ovat menettäneet vuosina 2020 ja 2021 yksistään teknisen tuen huijauspuheluissa noin 7,1 miljoonaa euroa.

Määräys on laadittu hyvässä yhteistyössä operaattoreiden kanssa

Suomessa operaattorit on jo aiemmin velvoitettu huolehtimaan numeroiden oikeellisuudesta, mutta ulkomailta yleisenä ulkomaanliikenteenä saapuvista puheluista ei ole ollut käytännössä mahdollisuutta tunnistaa soittajaa ja tarkistaa, onko tällä oikeus käyttää ilmoitettua suomalaista puhelinnumeroa. Nyt määräys antaa selkeät velvoitteet tarkistaa myös ulkomailta tulevien puheluiden osalta, että suomalaisia puhelinnumeroita ei ole väärennetty. Näin estetään numeroiden väärentäminen ja väärennösten hyödyntäminen huijaussoitoissa. Samalla varmistetaan, että suomalaiseen puhelinnumeroon voi luottaa.

Uudistettu määräys on valmisteltu hyvässä yhteistyössä operaattoreiden kanssa. Operaattoreiden kanssa on käyty läpi erilaisia teknisiä ratkaisuja esillä olevan ongelman ratkaisemiseen ja nyt niistä on valittu parhaat käyttöön. Kiinteän verkon puhelinnumeroiden osalta velvoitteet tulevat voimaan 1.7.2022 ja suomalaisten matkapuhelinnumeroiden osalta 2.10.2023.

"Suomalaiset teleoperaattorit ovat tehneet erittäin hyvää yhteistyötä viimeisen vuoden ajan yhteistä tavoitetta kohti. Operaattorit ovat alusta alkaen pitäneet uutta määräystä välttämättömänä, jotta ne voivat puuttua puhelinliikenteeseen rikollisen toiminnan ehkäisemiseksi. Uskomme, että luottamus siihen, että suomalaisesta numerosta tuleva puhelu on oikeasti soitettu suomalaisesta puhelinliittymästä, voidaan palauttaa uudistetun Määräyksen 28 toimenpiteiden mukaisesti," sanoo Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen kehityspäällikkö Lauri Isotalo.

Määräyksen uudistamistyössä mukana olleet suomalaiset operaattorit DNA, Elisa, Telia ja Ålcom ovat yhtä mieltä siitä, että tervetullut uudistus tuo hyviä työkaluja väärennettyjen soittajan numeroiden estämiseen. Myös asiakashyödyt ovat ilmeiset: soittaja voi luottaa siihen, että suomalainen liittymänumero varmistaa puhelun alkuperän.

Yritysten puhelinpalvelut voivat estyä, jos niitä ei ole järjestetty uudistetun määräyksen mukaisesti

Suomalaisella puhelinliittymällä ja -numerolla voi edelleen soittaa ulkomailta Suomeen, mutta uudistettu määräys varmistaa sen, ettei suomalaisen puhelinliittymän ja numeron haltijan puhelinnumeroa käytetä rikoksiin.

Suomessa toimivat yritykset voivat uudistetun määräyksen mukaisesti myös jatkossa ostaa ja tarjota vaihde- tai call center -palveluja yrityksen käyttöön ulkomailta käsin. Uusi määräys M28 kuvaa miten yhdysliikenne on järjestettävä teleoperaattoreiden kanssa yhteistyössä siten, että yritysvaihteesta tulevat puhelut voidaan tunnistaa ja numeroiden käyttöoikeus varmistaa.

"Kehotamme yrityksiä jo nyt tutustumaan uudistetun määräyksen sisältöön ja varmistamaan, että niiden ulkomailta ostamat puhelinpalvelut on järjestetty Määräyksen 28 mukaisesti vaihde- tai call center -palvelujen tarjoamisen jatkamiseksi", korostaa Isotalo.

Lisätietoa medialle

Klaus Nieminen, johtava asiantuntija, p. 029 539 0528

Timo Murto, erityisasiantuntija, p. 029 539 0508 

Lauri Isotalo, kehityspäällikkö, p. 029 539 0668

Traficomin sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@traficom.fi

Lisätietoa medialle operaattoreilta

Elisa Viestintä, p. 050 305 1605, mediadesk@elisa.fi

Telian viestintä, p. 02040 54000, communications-fi@telia.fi

DNA:n viestintä: puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Ålcom puh 01823500 info@alcom.ax