Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Traficomin määräys lopettaa suomalaisiksi naamioidut valepuhelut lähes kokonaan

Huijaussoittojen estämistä on taklattu viranomaisten ja teleoperaattorien tiiviillä yhteistyöllä. Lokakuun alussa voimaan tulleella Traficomin määräyksellä teleoperaattorit velvoitetaan torjumaan yhä paremmin ulkomailta tulevia, mutta suomalaisiksi naamioituja puheluita, myös mobiilinumeroiden osalta. Soittojen suodatus on nyt käytössä kaikilla suomalaisilla, ulkomailta liikennettä vastaanottavilla teleoperaattoreilla. Työ puhelinnumeroita käyttävien huijausten estämiseksi jatkuu - Traficomissa on valmisteilla määräys, jonka avulla torjutaan tekstiviestihuijauksia.

Huijaussoitot suomalaisten matkapuhelimiin ovat viime vuosina olleet yleisiä, lukumääräisesti niitä on saapunut miljoonia. Ongelman taklaamiseksi viranomaiset ja teleoperaattorit ovat yhdessä kehittäneet ratkaisuja, joilla suomalaisiksi numeroiksi naamioidut, mutta ulkomailta tulevat huijaussoitot pystytään estämään. Määräyksen mobiilinumeroita koskeva osuus astui voimaan lokakuun alussa.

"Suurin osa tämäntyyppisistä huijauspuheluista saadaan nyt torjuttua", sanoo Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen kehityspäällikkö Lauri Isotalo. "Numeroita voidaan tietenkin yhä väärentää, ja rikolliset kehittävät uusia huijaustapoja. Yhteistyö operaattoreiden kanssa nykyisiä ja tulevia puhelinnumeroiden väärinkäytöksiä vastaan jatkuu", Isotalo toteaa.

Myös tekstiviestihuijaukset aiotaan saada kuriin 

Puhelinnumeroa käyttävien huijaussoittojen lisäksi huijausyrityksiä tulee myös tekstiviesteissä. Traficom on yhdessä teleoperaattorien kanssa kehittänyt ratkaisuja tekstiviesti- eli SMS-väärennösten estämiseksi. Tekstiviestihuijausten estämistyössä on kiinteästi mukana myös Keskusrikospoliisi, koska SMS-väärennösten rikoshyöty on ollut kasvussa. Määräyksen valmistelutyö on loppusuoralla, ja se saataneen voimaan loka-marraskuun aikana. SMS-huijauksia torjuvan ratkaisun uskotaan olevan toiminnassa ensi vuoden alkupuolella.

Lisätietoa

Kehityspäällikkö Lauri Isotalo, Traficomin Kyberturvallisuuskeskus, p. 029 539 0668, sähköposti: lauri.isotalo@traficom.fi

Traficomin viestintä, p. 029 534 5648