Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Tunnista, suojaudu ja torppaa nettihuijarin aikeet

Tietoturva Nyt!

Nettihuijariin voi törmätä lähes missä vain: keskustelu-, deitti-, osto- ja myyntipalstoilla sekä verkkokaupoissa. Sähköposti, tekstiviestit, verkkosivut ja somekanavat ovat huijarin päivittäisiä työvälineitä. Voipa hän myös pirauttaa puhelun. Päivitetyillä ohjeillamme pidät huijarin kurissa - erossa rahoistasi ja kullanarvoisista tiedoistasi.

""

Suurin osa huijareista ja huijauksista ovat tunnistettavissa ja torjuttavissa, kunhan suojanasi ovat terve epäily, aika ja harkinta. Deletoi ja ignoroi -metodi suojaa tehokkaasti. Entäpä, jos huijari onkin onnistunut tehtävässään? Mitä silloin pitäisi tehdä? 

Toimi näin, jos tulit huijatuksi

  1. Tee rikosilmoitus: Jos olet tullut huijatuksi ja esimerkiksi siirtänyt rahaa petolliseksi osoittautuneelle nettirakkaallesi, tee rikosilmoitus poliisille. 

  2. Ilmoita asianosaisille: Jos olet joutunut maksuvälinepetoksen tai pankki- tai rahoituslaitoksen nimissä tehdyn huijauksen uhriksi, ilmoita siitä myös rahoituslaitokselle. Vaikka pankit ja yritykset, joiden nimissä huijauksia tehdään, eivät ole huijausten takana, ne vastaanottavat mielellään tietoa huijauksista, jotta ne voivat varoittaa muita asiakkaita.

  3. Estä lisävahingot: Jos salasanasi tai luottokorttitietosi ovat joutuneet vääriin käsiin, vaihda salasanasi ja ota yhteys pankkiisi, jotta kortti voidaan sulkea. 

  4. Hae apua muualta verkosta: Rikosuhripäivystys (Ulkoinen linkki) Kilpailu- ja kuluttajavirasto (Ulkoinen linkki) Kuluttajaliitto (Ulkoinen linkki)

  5. Ilmoita huijaussivustosta: Tee tietoturvaloukkausilmoitus epäilyttävästä viestistä tai verkkosivustosta. Voimme välittää tiedot eteenpäin niin, että huijaussivustot saataisiin kytkettyä pois internetistä.

Lisää neuvoja nettihuijarin varalle & netiketikettivinkkejä

Tutustu nyt päivitettyihin ohjesivuihimme