Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Siirry hakuun

Varo hälärihuijauksia oudoista ulkomaan numeroista

Tietoturva Nyt!

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille on raportoitu hälärihuijauksista, jotka ovat tulleet mm. +881- tai +675-alkuisista puhelinnumeroista. Numeroihin ei kannata soittaa takaisin.

Tyypillisessä hälärihuijauksessa (tunnetaan myös nimellä Wangiri tai "one ring and cut") puhelin soi kerran tai pari, jonka jälkeen puhelu katkaistaan. Puhelimeen jää tieto vastaamattomasta puhelusta, jonka tarkoitus on houkutella vastaanottaja soittamaan takaisin tähän ulkomailla olevaan numeroon.

Takaisinsoitto voi tulla kalliiksi

EU-alueen ulkopuolella olevaan puhelinnumeroon soittaminen voi maksaa useita euroja minuutilta, satelliittipuhelinnumeroon soittaminen jopa kymmenen euroa minuutilta tai enemmän.

Lisämaksullisten palvelunumeroiden laskutus ei välity televerkon yli ulkomailta Suomeen. Kuitenkin jo tavalliseen ulkomaan numeroon soittamisesta voi kertyä odottamattoman suuri summa huijareiden taskuun. Rikollisten ansaintamalli hälärihuijausten taustalla on jakaa vastaanottavan tai jonkin puhelua reitittävän teleyrityksen kanssa synnytetyistä puheluista kertynyt liikevaihto.

Kansainväisiä suuntanumeroita, joista hälärihuijauspuheluita on viimeaikoina tullut paljon, ovat mm.:

  • +387 Bosnia ja Herzegovina
  • +675 Papua-Uusi-Guinea
  • +685 Samoa
  • +8818 GlobalStar
  • +8819 GlobalStar

Huom! Lista ei ole kattava, eli muistakin suuntanumeroista voi saapua vastaavia huijauspuheluita.

Mitä kannattaa tehdä, jos saa puhelun ulkomailta?

Jos et odota puhelua kaukomailta, tai et usko että sinulle voisi olla asiaa esimerkiksi Samoalta tai Papua-Uudesta-Guinesta, niin älä tee mitään. Puheluun vastaamisesta ei kerry laskua. Jos hämärästä numerosta soittelu alkaa tuntua häiritsevältä, sen voi lisätä omassa älypuhelimessaan estolistalle. Osa operaattoreista on estänyt soittamisen kalliisiin +881-satelliittinumeroihin.

Teleyrityksiltä saadun tiedon mukaan Suomeen tulee hälärihuijauspuheluita vuosittain toista miljoonaa kappaletta. Niistä kuitenkin vain n. 1-2 %:iin yritetään soittaa takaisin, eli suomalaiset ovat kohtuullisen valveutuneita asian suhteen.

Ota käyttöön tarvittaessa estopalvelu

Ulkomaanpuhelut ja puhelut palvelunumeroihin voi estää, samoin tekstiviestit lisämaksullisiin lyhytsanomapalvelunumeroihin. Ottamalla käyttöön puhelujen estopalvelun, voidaan estää esimerkiksi alaikäisten ulkomaanpuhelut tai soitot kalliisiin lisämaksullisiin palvelunumeroihin.

Puhelujen ja tekstiviestien eston kytkentä on liittymän haltijalle maksutonta. Sen sijaan teleyritykset voivat periä maksun estoluokkien purkamisesta. Lisätietoa estopalvelusta saat omalta teleyritykseltäsi.