Haavoittuvuus Microsoft Windows Task Scheduler -ohjelmassa

Haavoittuvuus18/2018

Windows Task Scheduler -ohjelmasta on löydetty haavoittuvuus, joka mahdollistaa paikallisen käyttäjän saamaan korotetut SYSTEM oikeudet.

Microsoft Windows Task Scheduler -ohjelman Advanced Local Procedure Call (ALPC) käsittelystä on löydetty haavoittuvuus, jota hyödyntämällä on mahdollista korottaa paikallisen käyttäjän käyttöoikeudet järjestelmätason (SYSTEM) käyttöoikeuksiksi.

Task Scheduler on Windows-käyttöjärjestelmän mukana toimitettava ohjelma, jonka avulla voidaan ajastaa erilaisten komentojen ja ohjelmien suorittamista tietojärjestelmässä.

Haavoittuvuuden hyväksikäyttömenetelmä (PoC) on julkisesti saatavilla.

Microsoft ei ole vielä julkaissut tiedotetta haavoittuvuudesta.

Kohde

  • Työasemat ja loppukäyttäjäsovellukset
  • Palvelimet ja palvelinsovellukset

Hyökkäystapa

  • Paikallisesti

Vaikutukset

  • Käyttövaltuuksien laajentaminen

Ratkaisu

  • Ongelman rajoittaminen
  • Ei päivitystä

Haavoittuvat ohjelmistot

64-bittiset Windows versiot:

Microsoft Windows 10
Microsoft Windows 8
Microsoft Windows Server 2012
Microsoft Windows Server 2016

Mahdollisesti myös aiemmat sekä 32-bittiset Windows versiot ovat haavoittuvia julkiselle hyväksikäyttömenetelmälle pienin muutoksin PoC -koodiin.

Ratkaisu- ja rajoitusmahdollisuudet

Virallista Microsoftin hyväksymää rajoituskeinoa tai korjaavaa ohjelmistopäivitystä ei ole vielä saatavilla.

Haavoittuvuuden hyväksikäyttöä on mahdollista rajoittaa asettamalla Access Control Entry (ACE) hakemistoon 'C:\Windows\Tasks' millä estetään kaikilta käyttäjiltä niin kutsuttujen hard link -viittausten luonti tai estetään kyseiseen hakemistoon kirjoittaminen kokonaan.

Tämän voi tehdä esimerkiksi komennolla:

cacls C:\Windows\Tasks /S:"D:PAI(D;OICI;DCLC;;;WD)(A;;0x1200ab;;;AU)(A;;FA;;;BA)(A;OICIIO;GA;;;BA)(A;;FA;;;SY)(A;OICIIO;GA;;;SY)(A;OICIIO;GA;;;CO)" 

 

Rajoitusmenetelmä olisi hyvä poistaa heti kun korjaava ohjelmistopäivitys on asennettu:

cacls C:\Windows\Tasks /S:"D:PAI(A;;0x1200ab;;;AU)(A;;FA;;;BA)(A;OICIIO;GA;;;BA)(A;;FA;;;SY)(A;OICIIO;GA;;;SY)(A;OICIIO;GA;;;CO)" 

Kannattaa kuitenkin aina varmistaa ennen rajoituksen laajempaa käyttöönottoa ettei se aiheuta haittaa oman ympäristön toiminnalle.

Lisätietoja

https://www.kb.cert.org/vuls/id/906424

Alkuperäinen haavoittuvuustiedote julkaistu 28.82018 31.8.2018 Tarkennettu haavoittuvia ohjelmistoja sekä lisätty haavoittuvuuden hyväksikäytön rajoitusmahdollisuus.