Toimitusjohtajahuijaus

Toimeksiantoihin liittyvä henkilöllisyyksien tarkastaminen ja rahaliikenteen turvallisuuteen liittyvät prosessit.

Skenaario

Organisaation taloushallinto vastaanottaa kiireellisen puhelun, joka tulee suomen ulkopuolella sijaitsevasta pääkonttorin vaihteen numerosta. Soittaja esittäytyy organisaation toimitusjohtajaksi. Hän ilmoittaa tekeillä olevasta salaisesta yrityskaupasta, johon tarvitaan pikainen käsiraha (xx euroa). Toimitusjohtajaksi esittäytynyt henkilö esittää vahvistusmekanismin toimenpiteelle, ja ehdottaa lähettävänsä pikaviestimen kautta tiedot pankkitilistä ja maksutiedoista, koska hänen sähköposti ei kuulemma toimi tällä hetkellä.

Soveltaminen

Skenaarion kautta voidaan tarkastella organisaation olemassa olevia maksu- ja varainsiirtoprosesseja. Organisaation on hyvä skenaarion kautta miettiä muun muassa henkilöllisyyden tarkistamiseen liittyviä käytäntöjä. Skenaarion avulla organisaatio voi miettiä, mitä tapoja esimerkiksi soittajan henkilöllisyyden tarkistamiseksi on käytössä eri tilanteissa.

Lisähaaste

Puhelu tulee tilintarkastusajankohtana, kesäkuukausina tai muuna ajanjaksona, jolloin organisaation taloushallinto on kiireinen tai muutoin vajaamiehitetty.

Päivitetty