Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Siirry hakuun

CERT-FI 20 vuotta: Kyberosaajan virka antaa ja ottaa - joskus voi olla tuumaustupakan paikka

Tietoturva Nyt!

Nyt muistellaan CERT-aikoja vuosikymmenten kokemuksella. Tietoturvapäivystäjän työ on itsenäistä ja vastuuta on paljon. Vaikka tiukat kybertuulet puhaltaisivat, ammattilaisen on pystyttävä tekemään nopeita ja isojakin päätöksiä. Hyvät stressinhallintataidot ovat tärkeitä. Tällä kertaa tietoturvamuistoihin palaavat Huoltovarmuuskeskuksen varautumispäällikkö Jarna Hartikainen ja tietoturva-asiantuntijat Erika Suortti-Myyry Nixu oyj:stä sekä Sami Orasaari SSVP Finland Oy:stä.

Sinisellä pohjalla tekstiä: Kyberturvallisuutta kellon ympäri. Cybersäkerhet dygnet runt. CERTI-FI 20

Paineensietokyky ja stressinhallintataidot. Nämä ominaisuudet ovat CERT-työtä tekeville tärkeitä. Tietoturva-asiantuntijan työ on itsenäistä, mutta vastuuta on paljon. Kun muut lomailevat, CERT-päivystäjän olo voi tuntua ajoittain yksinäiseltä. 

Kyberturvallisuusala on tuulinen ja usein arvaamaton.

Leppoisa perjantai voi hetkessä muuttua kybermyrskyksi, jossa tietoturvauhkaa selvitetään, torjutaan ja siitä tiedotetaan lukuisia tahoja niin kotimaassa kuin ulkomailla. Kaiken keskellä on tietoturva-asiantuntija, jonka on pystyttävä tekemään nopeita ja isojakin päätöksiä oman ammattitaidon varassa.

Vakavilta tietoturvauhilta ja -tapauksilta ei ole voinut välttyä, kun tietoturvaviranomaisen taivalta on takana enemmän tai vähemmän kuin vuosikymmen. Vaikeita tapauksia, onnistumisen tunteita, oppeja ja kokemuksia on vähintäänkin taskut täynnä.

Kun olemme pyytäneet kokeneita tietoturva-asiantuntijoita muistelemaan menneitä, esiin ovat nousseet ne isot tapaukset, joiden ratkominen ei ole ollut helpointa. Muistatko sinä ulkoministeriön tietomurron, suomalaisten nuorten miesten tietomurtosarjan tai Viron patsaskiistan?

Tällä kertaa CERT-menneisiin palaavat Huoltovarmuuskeskuksen varautumispäällikkö Jarna Hartikainen ja tietoturva-asiantuntijat Erika Suortti-Myyry Nixu oyj:stä sekä Sami Orasaari SSVP Finland Oy:stä.