Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Galileo Innovation Challenge antoi puhtia uusille innovaatioille

Tietoturva Nyt!

Galileo Innovation Challenge keräsi vuonna 2019 kymmeniä osallistujia eri puolilta maailmaa Helsinkiin. Soitimme kolmelle tapahtumaan osallistuneelle tiimille ja kysyimme, mitä heille nykyään kuuluu.

Sami Kaasalainen, Vihtori Lehtonen ja Artturi Jortikka Galileo Innovation Challengessa vuonna 2019.
Sami Kaasalainen, Vihtori Lehtonen ja Artturi Jortikka Galileo Innovation Challengessa vuonna 2019.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin isännöimä Galileo Innovation Challenge -hackathon toi yli 20 tiimiä yhteen viikonlopun ajaksi marras-joulukuun vaihteessa 2019. Tapahtumassa etsittiin uusia käyttötapoja EU:n Galileo satelliittipaikannusjärjestelmälle. Tapahtuma auttoi uusia yrityksiä eteenpäin ja tarjosi osallistujille hyödyllisiä kontakteja.

Veneilijöiden Boato-sovellus on viittä vaille valmis

Boato-sovelluksen tarina alkoi helmikuussa 2019 Sami Kaasalaisen venemessuilla saamasta ajatuksesta: onko olemassa sovellusta, jonka avulla veneilijät voisivat nähdä toisensa? Selvitystyön jälkeen kävi ilmi, ettei tarpeelliselta tuntuvaa sovellusta ollut vielä olemassa. Pian syntyi idea veneilijöille tarkoitetusta paikkatietopohjaisesta törmäysvaroituksesta.

Idea sai hyvän vastaanoton eri tahoilla ja positiivista palautetta myös Galileo Innovation Challengessa. Tapahtuman parasta antia oli Sami Kaasalaisen mukaan idearikkaus, erilaiset innovaatiot sekä kilpailussa saatu apu ja kannustus.

─ Vaikka kyseessä oli kilpailu, kaikki puhalsivat yhteen hiileen, Kaasalainen sanoo.

Galileo Innovation Challengen jälkeen sovelluksen kehitystyö jatkui yhdessä Metropolia ammattikorkeakoulun kanssa. Nyt rannikkomerenkulussa ja sisävesiliikenteessä käytettävä Boato-sovellus on lähes valmis.

Myös uusi projekti on jo suunnitteilla. Tähtäimessä on samaa toiminnallisuutta hyödyntävä sovellus maastoliikenteeseen, jota esimerkiksi moottorikelkkailijat voisivat käyttää.

Missing-Link tunnistaa ja paikantaa langattomia häiriölähteitä

Vihtori Lehtosen ja Jyri Loukolan perustama Missing-Link oli ollut jo usean vuoden ajan odottamassa sopivaa hetkeä, ennen kuin tiimi päätti osallistua Galileo Innovation Challengeen. Missing-Link kehittää patentoitua järjestelmää, joka tunnistaa ja paikantaa langattomia häiriölähteitä. Järjestelmä tekee langattomasta tiedonsiirrosta aiempaa luotettavampaa.

Galileo Innovation Challengessa Missing-Link sai kunniamaininnan, mutta sitäkin arvokkaampaa oli käsitys alan tilanteesta ja kipinä lähteä jatkamaan järjestelmän kehittämistä. Nyt Missing-Link on mukana Euroopan avaruusjärjestö ESAn Business Incubation Centre -ohjelmassa, joka tukee startup-yrityksiä. ESA BIC Finland on osa eurooppalaista ESA BIC -verkostoa.

─ Galileosta saatu kipinä lähteä ESA BIC:iin oli tärkeä, muuten edessä olisi ollut isoja taloudellisia vaikeuksia, Lehtonen sanoo.

Yritys työllistää tällä hetkellä vajaat 10 ihmistä. ESA BIC:in avulla yritys tavoittelee lisää kontakteja ja pilottiasiakkaita.

Hyvät kontaktit auttavat startup-yrityksiä eteenpäin

Aalto yliopiston opiskelijoista koottu tiimi esitteli Galileo Innovation Challengessa prototyypin dronesta, jolla metsäpaloja voidaan havaita aikaisessa vaiheessa, ennen kuin ne lähtevät leviämään. Joukkue tuli haastesarjassaan jaetulle toiselle sijalle.

Tiiminsä kanssa tapahtumaan osallistuneen Adriaan Knapenin mukaan hackathonin vahvuus oli siinä, että tilaisuudessa oli aikaa keskusteluille. Knapenille tapahtuma tarjosi kontakteja Euroopan satelliittipaikannusvirastoon (GSA), ja vuonna 2020 asiat lähtivät etenemään nopeasti. Keväällä Adriaan Knapen ja Gijs Wissing kutsuttiin RAW Galileo London -hackathoniin, josta tiimi nappasi voiton ja idean nykyiseen yritykseensä. ClaimR kehittää todennustekniikka, jolla käyttäjä voidaan tunnistaa tarkan sijainnin avulla.

─ Ilman Galileo Innovation Challengessa luotuja kontakteja emme olisi päätyneet Lontoon hackathoniin, Knapen sanoo.

Myöhemmin samana vuonna tiimi voitti Euroopan satelliittipaikannusvirasto GSA:n My Galileo Solution -kilpailun, jonka tavoitteena on Galileo satelliittipaikannusjärjestelmän hyödyntäminen paikannuksen, navigoinnin tai ajoituksen lähteenä. ClaimR rekisteröitiin tammikuussa 2021 ja yritys toivoo lupaavan alun kantavan myös tulevaisuudessa.

Innovaatiot syntyvät yllättävissä kohtaamisissa

Yhteiskunta tarvitsee innovaatioita kehittyäkseen ja innovaatiot tarvitsevat syntyäkseen eri suunnista tulevien ihmisten ja ajatusten kohtaamisia.

Galileo Innovation Challenge oli hieno esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, kun tuodaan joukko lahjakkaita ihmisiä yhteen, luodaan inspiroiva tunnelma ja annetaan asioiden tapahtua. Toivottavasti pääsemme pian järjestämään uutta tapahtumaa, Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Tero Vihavainen sanoo.

Mikä on Galileo?

  • Galileo on Euroopan unionin rakentama satelliittinavigointijärjestelmä. Muita vastaavia maailmanlaajuisia järjestelmiä ovat yhdysvaltalainen GPS, venäläinen GLONASS ja kiinalainen BeiDou.
  • Galileo-järjestelmän toteuttamisesta ja käytöstä päättävät Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot.
  • Merkittävä osa Galileo-järjestelmän palveluista on ollut käytettävissä vuodesta 2016 lähtien, mutta järjestelmän kehittämistyö jatkuu edelleen.
  • Suuri osa uudemmista päätelaitteista, kuten matkapuhelimet ja älylaitteet, sisältävät laitteistotuen Galileon palveluille.