Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Siirry hakuun

Satelliittipaikannus

Liikenne ja viestintävirasto Traficom on eurooppalaisen Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmän palvelutuotannosta vastaava viranomainen Suomessa. Teemme yhteistyötä kansallisten toimijoiden ja eurooppalaisen Galileo-yhteisön kanssa.

PALVELU: YouTube

Galileo – Euroopan satelliittinavigointijärjestelmä (European GNSS Agency / Youtube)

Huomioithan, että kun siirryt YouTuben sivuille, sillä on omat käytäntönsä evästeistä ja yksityisyydensuojasta.

Voit katsoa videon osoitteesta:

Mikä on Galileo?

Galileo on maailmanlaajuinen, Euroopan unionin (EU) rakentama ja ainoana siviilihallinnassa oleva satelliittinavigointijärjestelmä. Muita vastaavia maailmanlaajuisia järjestelmiä ovat yhdysvaltalainen GPS, venäläinen GLONASS ja kiinalainen BeiDou. Nämä ovat puolustushallintojen hallinnoimia.

Galileo-järjestelmän toteuttamisesta ja käytöstä päättävät Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot. Galileo-järjestelmän kriittisimmät palvelut ovat EU:n jäsenvaltioiden käytettävissä myös kriisitilanteissa, mitä ei kaikilta osin voida taata muille satelliittinavigointijärjestelmille.

Merkittävä osa Galileo-järjestelmän palveluista on ollut käytettävissä vuodesta 2016 lähtien. Peruspalvelut on tarkoitus julistaa täysimääräisesti käyttöönotetuiksi vuonna 2022. Viranomais- ja muiden erityispalveluiden osalta Galileo-järjestelmän on tarkoitus olla täysin operatiivinen vuoden 2025 loppuun mennessä. Järjestelmän kehittämistyö jatkuu myös tämän jälkeen.

Suuri osa uudemmista päätelaitteista, kuten kuluttajille suunnatut matkapuhelimet ja älylaitteet, sisältävät jo laitteistotuen Galileon palveluille. Näiden käyttöönotto on muissa laitteissa tehtävissä joissain tapauksissa ohjelmistopäivitysten kautta.

    Palvelut

    Galileon satelliittikonstellaatio ja maa-asemat

    Galileon avaruussegmentti (space segment)

    • Satelliittien kiertoradan säde 29599,8 km
    • 24+6 satelliittia maata kiertävillä radoilla, 3 ratatasoa, ratakorkeus yli 23 200 km
    • 3+1 taajuuskaistaa (navigointi + SAR)

    Galileon maasegmentti (ground segment)

    • Valvontakeskukset Saksassa ja Italiassa
    • Turvallisuuden valvontakeskukset Ranskassa ja Espanjassa
    • Sensori-, tiedonsyöttö- ja hallintatietoliikenneasemia maailmanlaajuisesti

    Galileon hallinnointi

    • Järjestelmän omistaa Euroopan unioni (vastuutahona EU:n komissio)
    • Toiminnasta ja ylläpidosta vastaa (European GNSS Agency ,GSA)
    • Järjestelmäsuunnittelijana toimii Euroopan avaruusjärjestö (European Space Agency, ESA)
    Galileo Innovation Challenge keräsi vuonna 2019 kymmeniä osallistujia eri puolilta maailmaa Helsinkiin. Soitimme kolmelle tapahtumaan osallistuneelle tiimille ja kysyimme, mitä heille nykyään kuuluu.
    Miltä näytti Tietoturvan vuosi 2020? Vastaamon tietomurto, pandemia ja etätyöt, Koronavilkku-sovellus, Emotet-haittaohjelma ja teknisen tuen huijauspuhelut tekivät kybervuodesta hurjan. Myös 5G:n t...
    Suomalaisilla teollisuusyrityksillä on nyt mahdollisuus osallistua Galileon PRS-signaaleja hyödyntävän GNSS-vastaanottimen prototyypin suunnitteluun ja rakentamiseen. Ilmoitattehan kiinnostuksenne ...
    Poimi kurpitsa, leikittele sokkelossa, hoksaa häiriö satelliittinavigointisignaalissa. Tällaiset ideat voittivat Galileo Innovation Challengessa.