Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom toimii eurooppalaisen Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmän julkisesti säännellyn satelliittipalvelun (Public Regulated Service, PRS) vastuuviranomaisena ja tekee yhteistyötä kansallisten toimijoiden ja eurooppalaisen Galileo-yhteisön kanssa.

PALVELU: YouTube

Galileo – Euroopan satelliittinavigointijärjestelmä (EUSPA - EU Agency for the Space Programme / YouTube)

Huomioithan, että kun siirryt YouTuben sivuille, sillä on omat käytäntönsä evästeistä ja yksityisyydensuojasta.

Voit katsoa videon osoitteesta:

Mikä on Galileo?

Galileo on maailmanlaajuinen, Euroopan unionin (EU) rakentama ja ainoa siviilihallinnassa oleva satelliittinavigointijärjestelmä. Muita maailmanlaajuisia järjestelmiä ovat yhdysvaltalainen GPS, venäläinen GLONASS ja kiinalainen BeiDou. Nämä ovat puolustushallintojen hallinnoimia.

Galileo-järjestelmän toteuttamisesta ja käytöstä päättävät Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot. Galileo-järjestelmän kriittisimmät palvelut ovat EU:n jäsenvaltioiden käytettävissä myös kriisitilanteissa, mitä ei kaikilta osin voida taata muille satelliittinavigointijärjestelmille.

Merkittävä osa Galileo-järjestelmän palveluista on ollut käytettävissä vuodesta 2016 lähtien. Peruspalvelut on tarkoitus julistaa täysimääräisesti käyttöönotetuiksi vuonna 2024. Viranomais- ja muiden erityispalveluiden osalta Galileo-järjestelmän on tarkoitus olla täysin operatiivinen vuoden 2026 aikana. Järjestelmän kehittämistyö jatkuu myös tämän jälkeen.

Suuri osa uudemmista päätelaitteista, kuten kuluttajille suunnatut matkapuhelimet ja älylaitteet, sisältävät jo laitteistotuen Galileon peruspalveluille. Näiden käyttöönotto on muissa laitteissa joissain tapauksissa tehtävissä ohjelmistopäivitysten kautta. 

Julkisesti säännelty satelliittipalvelu (PRS)

Perinteiset satelliittipaikannuspalvelut ovat valitettavan alttiita sekä tahallisen häirinnän ja harhautuksen että myös tahattomien ilmakehähäiriöiden haitallisille vaikutuksille. Galileon julkisesti säännellyn satelliittipalvelun (Public Regulated Service, PRS) on tarkoitus tuottaa sähköisesti ja toiminnallisesti varmistettua, jatkuvaa sijainti- ja aikatietoa EU:n jäsenvaltioille elintärkeisiin toimintoihin kaikissa olosuhteissa – myös kriisitilanteissa. PRS:n käyttäjiä ovat viranomaiset ja kriittisen infrastruktuurin toimijat kuten esimerkiksi teleyritykset, pankit, erilaiset liikenteen ja logistiikan toimijat, energiasektori, poliisi, pelastustoimi, puolustusvoimat, rajavartiolaitos ja tulli.

PRS:n on tarkoitus tulla Euroopan unionissa operatiiviseen käyttöön vuoden 2026 aikana. Tavoitteena on, että Suomi ottaa PRS:n kansallisesti käyttöönsä mahdollisimman pian tämän jälkeen. Suomen kansalliseksi PRS-viranomaiseksi on nimetty liikenne- ja viestintäministeriön alainen Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. PRS-viranomainen vastaa PRS-käyttäjien valtuuttamisesta, vastaanotinten ja teollisen PRS-laitetuotannon valvonnasta ja erityisesti siitä, että PRS-käyttäjät saavat palvelun käyttämisessä tarvittavat salausavaimet.

Galileon muut palvelut

Galileon tarkkuuspalvelu on kaikille avoin ja sen käyttö on maksutonta. Uuden palvelun hyödyntämismahdollisuuksia löytyy esimerkiksi maa- ja metsätaloudesta.
Galileo Innovation Challenge keräsi vuonna 2019 kymmeniä osallistujia eri puolilta maailmaa Helsinkiin. Soitimme kolmelle tapahtumaan osallistuneelle tiimille ja kysyimme, mitä heille nykyään kuuluu.
Miltä näytti Tietoturvan vuosi 2020? Vastaamon tietomurto, pandemia ja etätyöt, Koronavilkku-sovellus, Emotet-haittaohjelma ja teknisen tuen huijauspuhelut tekivät kybervuodesta hurjan. Myös 5G:n t...
Suomalaisilla teollisuusyrityksillä on nyt mahdollisuus osallistua Galileon PRS-signaaleja hyödyntävän GNSS-vastaanottimen prototyypin suunnitteluun ja rakentamiseen. Ilmoitattehan kiinnostuksenne ...
Päivitetty