Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Hurjana vuonna 2020 kyberturvallisuus kosketti kaikkia

Tietoturva Nyt!

Miltä näytti Tietoturvan vuosi 2020? Vastaamon tietomurto, pandemia ja etätyöt, Koronavilkku-sovellus, Emotet-haittaohjelma ja teknisen tuen huijauspuhelut tekivät kybervuodesta hurjan. Myös 5G:n tietoturva ja turvallisuussääntelyn muutostarpeet puhututtivat. Kertaa keskeiset käänteet katsauksestamme ja löydä eväät parempaan kyberturvallisuusvuoteen 2021.

Tietoturva ja kyberturvallisuus 2020 -tärpit

Poikkeusvuosi näkyi ja tuntui myös meillä. Käsittelimme tietoturvatapauksia enemmän kuin koskaan. 

Helmikuussa suomalaisten puhelimet alkoivat soida, kun rikolliset tehtailivat satoja tuhansia teknisen tuen -huijaussoittoja. Tilanne rauhoittui vuoden aikana, mutta huijauspuheluita esiintyy yhä.

Keväällä pandemia heitti meitä etätöihin ja korona-aiheiset huijaukset tulivat tutuiksi. Pandemiatilanteen hallitsemiseksi saimme käyttöömme Koronavilkku-sovelluksen, jonka tietoturva- ja tietosuojaratkaisuja olimme arvioimassa. Valinnat vaikuttavat onnistuneilta, sillä nyt miljoonat meistä käyttävät sitä.

Vuoden ainoan tietoturvavaroituksen julkaisimme elokuussa, kun Emotet-haittaohjelma alkoi levitä kotimaisissa organisaatioissa sähköpostin liitetiedostojen välityksellä. Tapaukset hiipuivat loppuvuodesta, ja marraskuussa poistimme varoituksen, vaikka vaara ei ollutkaan täysin ohi. Tammikuussa 2021 kuulimme hyviä uutisia, kun Emotet-bottiverkko ajettiin alas kansainvälisessä poliisioperaatiossa.

Lokakuussa kohtasimme Suomessa tähän asti merkittävimmän tietomurron, kun Psykoterapiakeskus Vastaamon potilastietoja päätyi rikollisten käsiin. Tapaus nosti yhteiskunnalliseen keskusteluun vastuut kriittisten tietovarantojen ja -järjestelmien suojaamisesta. Se myös muistutti, että henkilötunnusta ei pidä käyttää tunnistusmenetelmänä verkkopalveluissa. 

5G-verkkojen turvallisuudesta keskusteltiin paljon pitkin vuotta. EU:ssa laadittiin ohjeistuksia 5G-verkkojen kyberturvallisuusriskien minimoimiseksi, meillä Suomessa valmisteltiin uutta lainsäädäntöä viestintäverkkojen kriittisten osien suojaamiseksi.

Iloa ja onnistumisia poikkeusvuodesta huolimatta

Raskaasta vuodesta huolimatta saimme työt ja asioinnin siirrettyä verkkoon turvallisesti. Pystyimme auttamaan kyberrikollisuuden uhreja kriistilanteissa yhteistyössä viranomaisten ja kansalaisjärjestön kanssa. Vastaamon tapahtumien vakavuus ja vaikutukset tekivät kyberturvallisuudesta näkyvää ja osoittivat, että arkaluontoisia tietojamme on suojeltava niin, ettei niillä voi kiristää tai tehdä kauppaa. 

Pikakertauksen vuoden tapahtumista saat kybersää 2020 -aikajanalta. Kyberturvallisuuden lähitulevaisuuteen pääset valmistautumaan tutustumalla tietoturvaennusteeseemme vuodelle 2021.

Hyviä lukuhetkiä Tietoturvan vuosi 2020 -katsauksemme parissa!

 

PALVELU: YouTube

Kyberturvallisuuskeskuksen vt. ylijohtaja Sauli Pahlman kertoo videolla vuoden 2020 merkittävistä tietoturvailmiöistä

Huomioithan, että kun siirryt YouTuben sivuille, sillä on omat käytäntönsä evästeistä ja yksityisyydensuojasta.

Voit katsoa videon osoitteesta: