Huhtikuun kybersää: ilmassa kiristyshaittaohjelmahyökkäysten uhkaa

Tietoturva Nyt!

Huhtikuun kotimaista kybersäätä leimasivat jo perinteikkäiksi käyneet Office 365-tunnusten kalastelut ja niillä tehtaillut huijaukset. Ulkomailla kyberilmastossa harmaita pilviä sai aikaan niin kutsuttu Big Game Hunting -ilmiö eli kohdistetut kiristyshaittaohjelmahyökkäykset.

""

Uusi normaali on kalastelemalla varastetut tunnukset ja niiden nopea hyödyntäminen 

Office 365 -kalastelu ja kalastelemalla saatujen tunnusten välitön hyödyntäminen esimerkiksi toimitusjohtajahuijauksissa jatkuu edelleen. Apua tilanteeseen on tuonut huhtikuussa julkaisemamme kattava opas Office 365 -kalastelun torjuntaan. Oppaamme on herättänyt kiinnostusta, ja se on saatavilla verkkosivuillamme.  

Big Game Hunting tapetilla maailmalla

Kyberympäristöön erikoistuneet rikollisryhmät etsivät yhä useammin kohteikseen isoja organisaatioita. Toimintaa haittaamalla rikollisryhmä voi yrittää kiristää kohteenaan olevalta organisaatiolta huomattavia summia rahaa. 

Huhtikuun aikana Big Game Hunting -nimellä tunnettu toiminta yleistyi maailmalla, mutta vastaavista kotimaisista tapauksista emme tehneet havaintoja. Big Game Hunting vaikuttaa olevan osa laajempaa ilmiötä, jossa esimerkiksi kiristyshaittaohjelmien käyttö ammattimaistuu.

Palvelunestohyökkäyksissä rauhallista

Huhtikuussa palvelunestohyökkäysten tilanne oli rauhallinen. Vaikka hyökkäysten volyymit ovatkin kasvaneet, torjuntamenetelmät ovat kehittyneet ja niillä onnistutaan estämään hyökkäysten aiheuttamia haittoja.