Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Siirry hakuun

Kesä toi mukanaan kasvun laskutushuijauksissa

Tietoturva Nyt!

Laskutushuijausten lisäksi kesäkuu oli aktiivista aikaa etenkin kybervakoilun saralla. Suomessa Lahden kaupungin verkkoon kohdistui kyberhyökkäys, joka vaikutti laajalti kaupungin verkossa oleviin palveluihin. Palvelunestohyökkäyksissä kuukausi oli vastaavasti rauhallinen.

""

Lomakausi lisää laskutushuijauksia

Laskutushuijauksissa näkyi varsin odotetusti nousua kesäkuussa. Kesäaikaan laskutusasioita hoitaa usein loma-ajan sijaiset, joilla ei välttämättä ole tarkkaa tietoa laskujen varmennuksen prosesseista. Myös huijarit tietävät lomakaudet ja pyrkivät saamaan hyötyä laskuja käsittelevien henkilöiden kokemattomuudesta. Ohjeistus ja epäselvissä tilanteissa varmistussoitto laskun lähettäjälle tai kasvokkain kysyminen ovat hyvä tapa välttyä maksamasta huijauslaskuja. 

Lahden kaupungin kyberhyökkäys aiheutti suuria haasteita kaupungin verkon käyttäjille

Lahden kaupungin verkkoon kohdistui kesäkuussa laaja kyberhyökkäys. Hyökkäys saastutti yli tuhat tietokonetta ja hyökkäyksen leviämisen estämiseksi saastunutta verkkoa jouduttiin eristämään. Verkon eristäminen vaikutti merkittävästi kaupungin palveluihin. Esimerkiksi verkossa olleet kirjasto- ja koulutuspalvelut olivat välillä pois käytöstä. Myös osa sosiaali- ja terveyspuolen palveluista kärsi yhteyksien katkaisusta. 
Hyvä havainnointikyky sekä nopea reagointi saattoivat estää suuremman tietoturvaongelman. 

Kybervakoilusektorilla aktiivinen kuukausi

Vakoilusektorilla kesäkuu oli varsin aktiivista aikaa. Yhdysvaltojen väitetty kyberisku iranilaisiin järjestelmiin aiheutti huolta mahdollisista vastatoimista ja kybertilanteen kiristymisestä. Myös perinteisempi kybervakoilu oli esillä kesäkuussa, kun useita suuria IT-palvelutaloja ja ulkomaisia teleoperaattoreita väitetään hyväksikäytetyn heidän asiakasyritysten tietojen saantiin.

Lue tästä koko kesäkuun kybersää (Ulkoinen linkki)