Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Tammikuun Kybersää 2024

Tietoturva Nyt!

Vuosi 2024 alkoi kybersäässä sateisissa merkeissä. Vuoden ensimmäinen kuukausi piti sisällään niin piikin Microsoft 365 -tilimurtojen ilmoitusmäärissä, kuin useampia kriittisiä haavoittuvuuksia. Myös haktivistien tekemät palvelunestohyökkäykset jatkuivat alkuvuonna.

Kuukauden Kybersää. Samat tiedot löytyvät PDF-tiedostosta

Kalastelurintamalla myrskysi

Tammikuun aikana ilmoitusmäärät Microsoft 365 -teemaisista tilimurroista lisääntyivät jälleen. Julkaisimme aiheesta vuoden 2023 ainoan varoituksen 20.10.2023 , ja poistimme varoituksen epäaktiivisena 8.11.2023. Tälläkin kertaa murtoihin johtivat erityisesti turvapostiteemaiset kalasteluviestit. Myös OmaVeron sekä poliisin nimissä huijattiin aktiivisesti alkuvuoden aikana, joten huijausten ja kalastelujen osalta tammikuun kybersäässä myrskysi. 

Myrskyn merkkejä oli ilmassa myös vakoilun ja haittaohjelmien osalta. Alkuvuodesta julkaistiin useampia kriittisiä haavoittuvuuksia: tammikuun aikana Kyberturvallisuuskeskus julkaisi viisi haavoittuvuustiedotetta kriittisiä haavoittuvuuksia koskien. Lisäksi esimerkiksi Ivantin tuotteissa olevien haavoittuvuuksien arvioitiin koskevan Suomessa useita satoja haavoittuvia palvelimia. Vakoilun saralla Microsoft kertoi pilvipalveluihinsa kohdistuneesta hyökkäyksestä, jossa hyökkääjän tavoitteena oli hakea tietoa esimerkiksi päättäjien ja kyberturvallisuusasiantuntijoiden sähköposteista. 

Aurinko pilkahteli rahoitushakujen sekä suositun seminaarin muodossa

Uusi vuosi toi tullessaan myös auringon pilkahduksia. Alkuvuodesta on käynnissä rahoitustukihaku modernien tietoturvaratkaisujen ja -innovaatioiden käyttöönottoon pk-yrityksissä. Haettavana on yhteensä 1,5 miljoonaa euroa. Rahoitustukea voidaan myöntää enintään 60 000 euroa per projekti. Rahoitushaku on auki 1.3.2024 asti.

Tammikuun puolivälissä Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Kyberala ry ja Teknologiateollisuus ry järjestivät Kyberala murroksessa -seminaarin, jossa kuultiin liikenne- ja viestintäministeriön, Traficomin, Teknologiateollisuuden sekä alan yritysten puheenvuoroja ja näkemyksiä. Seminaari keräsi huiman suosion: tilaisuutta seurasi yli tuhat henkilöä. Tilaisuuden tallenne julkaistaan mahdollisimman pian Traficomin YouTube-kanavalla. Esitysaineistoja on jo julkaistu seminaarin ohjelmasivulla (Ulkoinen linkki).