Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Maaliskuun kybersäässä oli myös poutaa, vaikka Suomi siirtyi poikkeusoloihin

Tietoturva Nyt!

Maaliskuun poikkeusoloissa etätyötä tekevien määrä kasvoi lyhyessä ajassa merkittävästi. Operaattoreiden mukaan viestintäverkkojen tiedonsiirtomäärät lisääntyivät kymmeniä prosentteja, silti kotimaiset viestintäverkot kestivät ja kapasiteetti oli riittävää. Auringon pilkahduksista huolimatta kybersää oli maaliskuussa tavanomaisen sateinen.

""


Koronavirus näkyi jonkin verran vastaanottamissamme tietoturvailmoituksissa maaliskuussa 2020. Ilmoitusten kokonaismäärään verrattuna koronateema ei kuitenkaan noussut merkittäväksi. On hyvä muistaa, että rikollisilla on tapana käyttää huijaus- ja kalasteluviesteissään ajankohtaisia teemoja, maaliskuussa se oli korona. 

Kokosimme maaliskuun kybersäähän tilaston eri huijausilmoituksista, joita olemme saaneet vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Teknisen tuen nimissä soitetut huijauspuhelut olivat merkittävässä roolissa helmikuussa ja jatkuivat vielä maaliskuun aikana, mutta kuun loppupuolella soitot rauhoittuivat. 

Menneen kuun aikana nähtiin myös kirjava joukko palvelunestohyökkäyksiä eri toimijoita kohtaan. Hyökkäysten tekotavoilla tai kohderyhmillä emme havainneet yhtäläisyyksiä. Osa hyökkäyksistä vaikutti myös organisaation sisäisten palveluiden, esimerkiksi Virtual Private Network eli VPN:n ja Skype-palvelun toimivuuteen. Kun poikkeuksellisissa oloissa tehdään paljon etätöitä, muun muassa VPN:n toimivuus on kriittistä. Maaliskuun palvelunestohyökkäysten sivuvaikutukset näkyivät osittain etäyhteyksien pätkimisinä, kun palvelunestohyökkäykset  kuormittivat yhteisiä verkkokomponentteja.

Viestintäverkoissa kybersää oli aurinkoinen, emmekä saaneet yhtään vakavaa ilmoitusta maaliskuun aikana. Tiivis yhteistyö operaattoreiden kanssa loi positiivista kuvaa siitä, että suomalaisissa viestintäverkoissa on tilaa niin verkkoasioinnille kuin etäilylle. Myös Euroopassa yleisten viestintäpalveluiden kapasiteetti on riittänyt hyvin.  

Uutta maaliskuun kybersäässä on erillinen korona-ekstra-osio, jossa kerromme epidemian kybervaikutuksista organisaatioiden näkökulmasta. Osion löydät kybersään lopusta, johon kokosimme myös vinkkejä, joiden avulla jokainen voi parantaa omaa ja muiden kyberturvallisuutta arjen pienillä kyberteoilla.


Maaliskuun kybersää ja korona-ekstra