Poistimme pankkitunnusten kaappausta koskevan varoituksen

Tietoturva Nyt!

Poistimme 27.10. julkaistun pankkitunnusten kaappausta koskevan varoituksen. Ilmoitukset Omakannan ja Suomi.fi-palvelun nimissä liikkuvista verkkopankkitunnuksia kalastelevista viesteistä ovat vähentyneet merkittävästi. Verkkopankkitunnuksia kalastellaan kuitenkin yhä aktiivisesti muiden toimijoiden nimissä.

Kilpi-kuvituskuva

Omakannan ja Suomi.fi-palvelun nimissä lähetettiin huijausviestejä, joiden tavoitteena oli kaapata verkkopankkitunnuksia. Viestin vastaanottaja pyrittiin ohjaamaan aidolta näyttävälle sivustolle, jonka tavoitteena oli kalastella sivuille tietojansa syöttäneiden verkkopankkitunnuksia.

Huijaukset, joissa yritetään varastaa pankkitunnuksia ovat jatkuneet usean viikon ajan. Huijarit esiintyvät pankkien tai tunnettujen palveluiden nimissä. Tällä hetkellä huijauksia ei liiku yhtä runsaasti Omakanta- ja Suomi.fi-palvelun nimissä, mutta pankkitunnuksia kalastellaan edelleen sekä sähköposti- että tekstiviestihuijauksilla. 

Pankkitunnusten kalastelussa käytettyjä keinoja hyödynnetään myös organisaatioihin kohdistuvissa kalasteluviesteissä, joten ajankohtaisia ilmiöitä on tärkeä seurata. Yksityiseen sähköpostiin saapuvan huijausviestin tunnistaminen auttaa myös oppimaan tunnistamaan organisaatioihin kohdistuvia kalasteluyrityksiä. 

Jouduitko huijauksen kohteeksi?

Jos epäilet pankkitietojesi joutuneen vääriin käsiin, ota välittömästi yhteyttä omaan pankkiisi vahinkojen estämiseksi ja tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille.

Turvallinen asiointi verkkopalveluissa

Erilaiset huijausyritykset tulevat jatkumaan myös tulevaisuudessa. Omien rahojen ja tietojen suojaamiseksi turvallisten asiointitapojen harjoittelu on tärkeää. Varmistathan, että autat myös läheisiäsi asioimaan turvallisesti verkkopalveluissa. 

NÄIN KIRJAUDUT VERKKOPALVELUIHIN TURVALLISESTI

  • Siirry verkkopalveluun kirjoittamalla Internet-selaimen osoitekenttään verkkopalvelun osoite (esimerkiksi kanta.fi tai suomi.fi).
  • Tallenna käyttämäsi verkkopalvelun osoite selaimesi kirjanmerkkeihin.
  • Älä kirjaudu verkkopalveluun hakukoneen tulosten tai hakukonemainosten kautta näkyvältä sivulta.
  • Älä kirjaudu verkkopalveluun sähköpostitse tai tekstiviestitse saapuneen linkin kautta.