Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Tietoturva Nyt!

Alkusyksyn kybersää on ollut pääosin sateinen. Yleisten viestintäpalveluiden toimivuus on ollut hyvä, mutta useista tärkeistä ohjelmistoista löytyneet haavoittuvuudet tekevät kybersäästä synkän.

Kyberturvallisuuskeskus on julkaissut syksyn 2019 kybersäävideon. Kyberlogina toimii tuttuun tapaan Tilannekuva-yksikön päällikkö Jarna Hartikainen.

Videota esitetään parhaillaan myös Väestörekisterikeskuksen Digiturvakiertueella (Ulkoinen linkki) eri puolella Suomea. Kiertueen viimeinen etappi on Järvenpäässä torstaina 31.10, jolloin Jarna Hartikainen on paikan päällä kertomassa, mistä kybersäässä on kyse.

Nostoja syksyn 2019 kybersäästä

Haittaohjelmat ja haavoittuvuudet

  • Windows-käyttöjärjestelmän etätyöpöytäsovelluksesta on kevään ja kesän aikana löydetty useita kriittisiä haavoittuvuuksia.
  • Useiden eri VPN-tuotteiden haavoittuvuuksia skannattiin ja hyväksikäytettiin elokuussa paljon.

IoT ja automaatio

  • Tutkimusten mukaan IoT-laitteiden tietoturva ei ole juurikaan parantunut viimeiseen 15 vuoteen. Kuluttajien mahdollisuus vaikuttaa omaan kyberturvallisuuteensa on kuitenkin paranemassa suunnitteilla olevan IoT-tietoturvamerkin myötä.

Vakoilu

  • Poliittisten vaikuttajien ja yritysten liiketoiminnan lisäksi vakoilua on kohdistettu yhä enemmän myös tutkijoihin ja toimittajiin.
  • Tietokoneiden lisäksi vakoilun kohteena voi olla myös matkapuhelin.

Huijaukset ja kalastelu

  • Elokuussa maailmalla nähtiin kiristyshuijauksissa myös tappouhkauksia. Muista, että henkeen ja terveyteen kohdistuvista uhkauksista tulee aina ilmoittaa poliisille, eikä kiristäjiin ole syytä olla yhteydessä.
  • Verkosta on poistettu 1500 valeverkkokauppaa.

Tietomurrot- ja vuodot

Mikä on kybersää?

Kuukausittain verkkosivuillamme julkaistava kybersää kertoo kauden merkittävistä tietoturvapoikkeamista ja -ilmiöistä. Lukija saa nopean kokonaiskuvan siitä, mitä kyberturvallisuuskentällä on kuukauden aikana tapahtunut.

Tilanne voi olla poutainen (rauhallinen), pilvinen (huolestuttava) tai myrskyisä (vakava). Kybersää koostuu seitsemästä tietoturvailmiöstä: verkkojen toimivuus, vakoilu, haittaohjelmat ja haavoittuvuudet, tietomurrot ja -vuodot, huijaukset ja kalastelut, esineiden internet (IoT) sekä tietoturva-alan kehitys, joka sisältää ajankohtaisia lakiasioita ja kansainvälisiä kyberuutisia. 

Tämän lisäksi kybersäävideoita julkaistaan muutaman kerran vuodessa.

Kyberkelejä voi seurata sosiaalisen median kanavissamme Twitterissä (Ulkoinen linkki) ja Facebookissa (Ulkoinen linkki) aihetunnisteella #kybersää.