Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Toimi näin, jos havaitset tietoturvapoikkeaman

Tietoturva Nyt!

Murtauduttiinko sähköpostiisi, saitko oudon linkin tekstiviestillä, tuliko koneellesi haittaohjelma? Kun tietoturvapoikkeama osuu kohdalle, siitä on hyvä ilmoittaa sekä viranomaisille että omalle IT-tuelle. Neuvomme, kuinka teet ilmoituksen eri viranomaisille.

Kuvituskuva

Tietoturvapoikkeamalla tarkoitetaan esimerkiksi tietojen kalastelua (Ulkoinen linkki), tietomurtoja (Ulkoinen linkki), palvelunestohyökkäyksiä (Ulkoinen linkki)tai näiden yrityksiä. Ilmoituksesi avulla viranomaiset voivat selvittää tapausta ja olla tukenasi asian käsittelyssä.

Kun teet ilmoituksen tietoturvapoikkeamasta, autat luomaan ajankohtaisista kuvaa tietoturvaan liittyvistä tapahtumista. Ilmoitukset ovat meille erittäin tärkeitä, jotta voimme jakaa tietoa ja neuvoja tietoturvaan liittyvistä ilmiöistä.

Viranomaisena toimintamme perustuu luottamukseen. Siksi tietoturvailmoituksen yhteydessä kysymme, voiko Kyberturvallisuuskeskus vaihtaa tapauksesta tietoja Poliisin kanssa. Luvan avulla tapausten selvittäminen helpottuu ja nopeutuu. 

Havaitsitko tietoturvapoikkeaman? 

Epäiletkö rikosta?

Rikokseksi voidaan tulkita esimerkiksi luottokortti- tai pankkitunnusten varkaus, identiteettivarkaus, tietomurrot, haittaohjelmien avulla tehdyt tietojen kaappaukset tai erilaiset verkkohyökkäykset.

Oletko yhteiskunnan kannalta kriittisen toiminnon harjoittaja?

Tällaiseksi luokitellaan sote-, finanssi-, energia-, liikenne- ja vesihuoltosektorin toimijat sekä digitaalisen infrastruktuurin, pilvipalvelun, hakukonepalvelun tai verkon markkinapaikan tarjoajat.

Onko tietoturvapoikkeaman vuoksi vuotanut henkilötietoja tai syntynyt tietovuodon riski?

Ilmoittamisen lisäksi tietoturvapoikkeaman käsittely vaatii lähes aina käytännön toimienpiteitä. Tietoturvapoikkeaman käsittelyyn ei ole olemassa yhtä toimintamallia, joka sopisi kaikkiin tilanteisiin. Otathan siis myös yhteyttä esimerkiksi yrityksesi IT-tukeen.