Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Marraskuun kybersäässä kiristyshaittaohjelmat aiheuttivat salamointia

Tietoturva Nyt!

Lokakuun myrskyt jäivät varoituksen poistamisen myötä marraskuussa taa, mutta loppusyksyinen kybersää jatkui valtaosin sateisena. Erityisesti haittaohjelmien ja haavoittuvuuksien osalta salamointia aiheuttivat useat ilmoitukset kiristyshaittaohjelmahavainnoista. Kyberrikollisten kyky hyödyntää julki tulleita haavoittuvuuksia on nopeaa. Myös joulun aikaan onkin hyvä muistaa pitää päivityksistä huolta.

Marraskuun kybersää, samat tiedot löytyvät PDF-dokumentista

Ilmoituksia niin kiristyshaittaohjelmista kuin eri huijauskampanjoistakin

Marraskuussa saimme useita ilmoituksia kiristyshaittaohjelmatapauksista. Havaintoja on tullut esimerkiksi Akira- sekä LockBit-kiristyshaittaohjelmatoimijoista. Myös kriittisiä haavoittuvuuksia julkaistiin marraskuussa useampia. Kyberrikolliset hyödyntävät julkaistuja haavoittuvuuksia yhä nopeammin. Onkin tärkeää muistaa hoitaa päivitykset ripeästi aina niiden tullessa saataville, myös joulun aikaan.  

Erilaisia huijauskampanjoitakin oli liikkeellä: marraskuussa saimme ilmoituksia tekstiviestihuijauksista, joissa vuokra- sekä vastikerahoja yritettiin huijata väärille tileille. Myös Facebook-sivujen haltijoita lähestyttiin huijausviesteillä, joilla uhattiin sivujen sulkemisella. Tosiasiassa huijari yritti kaapata sivut itselleen.

Pitkän aikavälin tarkastelussa 6G

Pitkän aikavälin tarkastelussa on tällä kertaa 6G. 6G-matkaviestinteknologiaa kehitettään parhaillaan globaalisti, ja sitä odotetaan käyttöön 2030-luvulla. Suomessa on aloitettu 6G-tutkimus jo yli viisi vuotta sitten Oulun yliopiston koordinoimassa 6G-lippulaivahankkeessa ensimmäisten joukossa maailmassa. Suomessa halutaankin olla 6G:n osalta edelläkävijöiden joukossa.