Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Kiertävät sähkökatkot vaikuttavat myös teleyritysten verkkojen ja palvelujen toimivuuteen

Tietoturva Nyt!

Sähkön kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj on kertonut, että tämänhetkisessä maailmantilanteessa on järkevää varautua sähkön niukkuuteen ja siihen, että talvella sähköpula voi aiheuttaa sähkökatkoksia. Tässä artikkelissa kerromme, miten mahdolliset kiertävät sähkökatkot vaikuttavat mobiiliyhteyksien, kiinteiden laajakaistojen sekä televisio- ja radiopalvelujen toimintaan.

Sähköpulasta, sähkön säästämisestä ja mahdollisesta sähkönjakelun rajoittamisesta saat lisätietoja kantaverkkoyhtiö Fingridin verkkosivuilta ja omalta sähköyhtiöltäsi.

Mahdolliset kiertävät sähkökatkot vaikuttavat myös teleyritysten toimintaan: yleiset viestintäverkot on varmistettu sähkökatkojen varalle, mutta sähkökatkojen pitkittyessä tai toistuessa usein, vaikutuksia myös viestintäpalvelujen toimivuuteen alkaa ilmetä.

Sähkökatkot vaikuttavat eri tavoin eri viestintäpalveluihin

Matkaviestinverkot ja -palvelut

Mahdollisten kiertävien, muutaman tunnin kestoisten sähkökatkojen aikana mobiilipalvelut ovat suurimman osan ajasta 2G- ja 3G-tekniikoiden varassa. Verkot siis toimivat ja puheluita voi soittaa, mutta varsinkin datayhteydet ovat hitaita ja kuuluvuusongelmia voi esiintyä esimerkiksi energiatehokkaasti rakennetuissa uudisrakennuksissa.

Mietityttääkö hätäpuhelujen soittaminen häiriötilanteissa? Lue ohjeemme ja muista, että hätäpuhelujen tai -tekstiviestien toimivuutta ei tule testata ‒ rauhoitetaan hätäkeskukset hoitamaan aitoja hätätilanteita.

Pohditko viranomaisverkko VIRVE:n toimivuutta? Traficom ei ole toimivaltainen viranomainen ohjaamaan tai valvomaan viranomaisverkkojen varmistamista. Näistä asioista löytyy lisätietoja Erillisverkot Oy:n (Ulkoinen linkki)

Kiinteät laajakaistapalvelut

Mahdollisten kiertävien sähkökatkojen aikana kiinteät laajakaistat eivät pääosin toimi ‒ erityisesti kodeissa, koska kiinteistöissä ei useimmiten ole varmistettu sisäverkkojen laitteita sähkökatkoksiin. Näin ollen sähkökatkoksen aikana ei pysty surffailemaan netissä kiinteää laajakaistaa käyttäen, tekemään etätöitä tai vaikkapa katsomaan suoratoistopalveluja.

Kaapeli-TV-palvelut

Kiertävien sähkökatkojen aikana kaapeli-TV-verkot eivät pääosin toimi, minkä lisäksi kodeissa ei pääsääntöisesti ole varmistettu TV-vastaanottimien tehonsyöttöä sähkökatkojen varalle ja näin ollen televisiota ei voi katsoa sähkökatkojen aikana.

Mietityttääkö, miten seurata viranomaisten vaaratiedottamista viestintäverkkojen häiriötilanteissa? Eri tilanteissa varmimmin toimiva tapa on paristokäyttöinen radio tai autoradio (ks. alla kohta antenni-TV- ja radiopalvelut). Lisätietoja väestön varoittamisesta löydät Hätäkeskuslaitoksen (Ulkoinen linkki) ja sisäministeriön  (Ulkoinen linkki)verkkosivuilta.

Antenni-TV- ja radiopalvelut

Antenni-TV- ja radiopalvelut toimivat sähkökatkoissa useita tunteja. Koska kodeissa ei kuitenkaan pääsääntöisesti ole varmistettu TV-vastaanottimien tai sähköverkkovirrallisten radioiden tehonsyöttöä sähkökatkojen varalle, televisiota ei voi katsoa sähkökatkojen aikana. Paristokäyttöistä radiota tai autoradiota sen sijaan pystyy kuuntelemaan.

Lue lisää

Lue lisää yleisten viestintäverkkojen ja -palvelujen tehonsyötön varmistamisvaatimuksista, sähkökatkojen vaikutuksista viestintäpalveluihin ja säädösten noudattamisen valvonnasta.