Tietoturva Nyt!
Tällä viikolla kerromme mm. kansallisen kyberturvallisuuslain toimeenpanosta ja siitä miten voit tunnistaa uusia liikkeellä olevia kalasteluviestejä.
Tällä viikolla katsauksessa käsiteltäviä asioita

Kansallisen kyberturvallisuuslain toimeenpano on käynnistynyt
Kansallisen kyberturvallisuuslain voimaantulo on näkynyt Kyberturvallisuuskeskukselle ja ilmoitusten vastaanottaminen on lähtenyt hyvin liikkeelle. NIS 2- ja kriittisten sektoreiden organisaatioita koskeva raportointivelvoite merkittävistä poikkeamista astui voimaan huhtikuun alkupuolella. Keskukselle on tullut paljon kysymyksiä käytännön toimista, kuten miten ilmoittautua toimijaluetteloon ja miten uusi ilmoitussovellus toimii. Kyberturvallisuuslaki toimeenpanee Suomessa NIS 2 -direktiivin velvoitteet.
Kyberturvallisuuskeskus muistuttaa yrityksiä ja organisaatioita ilmoittautumaan toimijaluetteloon 8.5. mennessä, jotta valvonta- ja ohjaustoimet saadaan mitoitettua oikein. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom koordinoi kansallisesti NIS 2 -direktiiviä valvovien viranomaisten välistä yhteistyötä sekä toimii Suomen yhteyspisteenä EU:n ja muiden jäsenvaltioiden välisessä tiedonvaihdossa.
Täältä (Ulkoinen linkki) löydät yleistä tietoa velvoitteista ja niiden voimaantulosta.
NIS 2 -direktiivin mukaisia valvovia muita viranomaisia ovat: Energiavirasto, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, Etelä-Savon ELY-keskus, Ruokavirasto, Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus sekä Finanssivalvonta.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom järjestää Teams-webinaarin 12. toukokuuta klo 9-11.40, jossa Traficomin asiantuntijat kertovat kyberturvallisuuslain toimeenpanosta ja valvonnasta. Tilaisuudessa on mahdollista esittää kysymyksiä asiantuntijoille.
Ilmoittaudu webinaariin tästä (Ulkoinen linkki) (viimeinen ilmoittautumispäivä 9.5.).
Perehdy myös NIS 2 -sivuumme .
Ajankohtaiset huijaukset
Tässä koosteessa kerromme kuluneen viikon aikana Kyberturvallisuuskeskukselle ilmoitetuista ajankohtaisista huijauksista.
Toimi näin, jos tulit huijatuksi
- Ota viipymättä yhteys pankkiisi, jos olet tehnyt huijauksen perusteella maksun, rikollinen on päässyt verkkopankkiisi tai saanut maksukorttitietosi käsiinsä.
- Tee rikosilmoitus poliisille. Voit tehdä sähköisen rikosilmoituksen verkossa. (Ulkoinen linkki)
- Voit ilmoittaa asiasta myös Kyberturvallisuuskeskukselle.
- Ohjeet tietovuodon uhrille (Ulkoinen linkki)
Tutustu keinoihin tunnistaa ja suojautua nettihuijauksilta
Tutustu Viikkokatsaukseen
Tämä on Kyberturvallisuuskeskuksen viikkokatsaus (raportointijakso 25.04.-30.04.2025). Viikkokatsauksessa jaamme tietoa ajankohtaisista kyberilmiöistä. Viikkokatsaus on tarkoitettu laajalle yleisölle kyberturvallisuuden ammattilaisista tavallisiin kansalaisiin.