Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Kybermittarin käyttöönotto sote-organisaatioissa

Huoltovarmuuskeskuksen Kyber-Terveys-hankkeessa pilotoitiin vuoden 2021 keväällä Kybermittarin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuoltosektorilla. Kybermittari todettiin tarkaksi työkaluksi ja menetelmäksi myös sote-organisaation kyberturvallisuuden hallintakyvyn selvittämiseen ja kehittämiseen. Tähän oppaaseen on koottu havainnot ja opit, joita pilotoinnista kertyi. Opasta voi soveltaa muillakin aloilla toimivissa organisaatioissa.

Kybermittari on Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen tarjoama kyberturvallisuuden arviointi- ja kehittämistyökalu. Se on suunnattu organisaatioiden johdolle sekä tietoturva- ja tietosuoja-ammattilaisille välineeksi kyberturvallisuuden hallintaan, toimialakohtaiseen vertailuun ja kehityspanostusten ohjaamiseen.

Keväällä 2021 eräs sote-organisaatio arvioi Kyber-Terveys-hankkeen tukemana kyberturvallisuudensa nykytilan. Alla olevassa ohjeessa esitetään oppeja ja havaintoja nykytila-arvioinnin prosessista ja arvioinnissa käytetystä Kybermittari-työkalusta. Arviointi tehtiin Kybermittarin versiolla 1. Ohjeen tavoite on auttaa organisaatioita hahmottamaan arvioinnin vaatimaa työmäärää, tekemään sopivia rajauksia arvioinnin kohteesta ja aikatauluttamaan arviointityö realistisesti.

Käytä vapaasti - parilla ehdolla

Kyber-Terveys-hanke on julkaissut ohjeen Creative Commons Nimeä 4.0 -lisenssillä (CC BY 4.0) (Ulkoinen linkki). Se tarkoittaa, että saat käyttää ohjetta mihin tarkoitukseen haluat, muokata sitä niin kuin haluat ja jakaa sitä eteenpäin niin kuin haluat, seuraavilla ehdoilla:

  • Nimeä - Sinun on mainittava lähde asianmukaisesti, tarjottava linkki lisenssiin sekä merkittävä, mikäli olet tehnyt muutoksia. Voit tehdä yllä olevan millä tahansa kohtuullisella tavalla, mutta et siten, että annat ymmärtää lisenssinantajan suosittelevan sinua tai teoksen käyttöäsi.
  • Ei muita rajoituksia -  Et voi asettaa sellaisia oikeudellisia ehtoja tai teknisiä estoja, jotka estävät oikeudellisesti muita tekemästä mitään sellaista, minkä lisenssi sallii.

Kommentit, ehdotukset ja pyynnöt ohjeeseen liittyen

Ota yhteyttä: kyberturvallisuuskeskus@traficom.fi

Päivitetty