Förstasidan: Cybersäkerhetscentret
Förstasidan: Cybersäkerhetscentret
Meny

Vi publicerade en allvarlig varning om spridning av skadliga Android-program via textmeddelanden

Informationssäkerhet Nu!

Vi publicerade en allvarlig varning om att skadliga Android-program sprids via textmeddelanden. Det är möjligt att stjäla lösenord och andra uppgifter från enheter som smittats av det skadliga programmet. De infekterade enheterna används också för att sprida det skadliga programmet vidare.

""

De skadliga programmen sprids via textmeddelanden

Du får ett finskspråkigt textmeddelande till din telefon. Meddelandet innehåller en länk till en sida med möjlighet att ladda ned en applikation. Nedladdningslänken erbjuder ett .apk-installationspaket för Android-enheter. Installationspaketet är inte en officiell applikation utan innehåller ett skadligt program. Installationspaketet fungerar inte i iPhone.

Sidan som sprider det skadliga programmet kan också anvisa dig att tillåta installation av okända applikationer. Detta gör det möjligt att på en Android-enhet installera applikationer som inte finns i applikationsbutiker. Du ska inte tillåta installation av okända applikationer därför att det även möjliggör installationer av skadliga applikationer på enheten förbi den officiella applikationsbutiken.

Kyberturvallisuuskeskuksen Twitter-tilillä on varoitettu Android-haittaohjelmista tänä vuonna monesti. Haittaohjelmia levitetään tekstiviestitse ja viesteissä voidaan käyttää esimerkiksi pakettiteemaa.
Skadliga Android-program har varit vanliga i år bland annat i form av textmeddelanden med paket som tema.

Skadliga program kan stjäla information från Android-enheter

Syftet med skadliga program är till exempel att stjäla information från en smittad enhet och skicka textmeddelanden som sprider det skadliga programmet vidare från enheten. Skadliga program kan stjäla till exempel lösenord eller andra uppgifter på enheten. För att de uppgifter som skadliga program stjäler inte ska hamna till brottslingar är det viktigt att du skyddar dina konton med flerfaktorsautentisering och byter lösenord i de tjänster som använts med en smittad enhet (t.ex. e-post och sociala medier).

Cybersäkerhetscentret har tidigare under detta år informerat om det skadliga Android-programmet FakeCop/FakeSpy. Nu är det skadliga programmet FluBot aktuellt. Båda skadliga program verkar vara likadana även om de tekniskt genomförts på olika sätt. Du behöver inte veta vilket skadligt program det är fråga om när du anmäler till Cybersäkerhetscentret. De korrigerande åtgärderna är samma i båda fall.

Esimerkkejä haittaohjelmaa levittävän viestin verkkosivusta ja tekstiviestistä. Toisella sivulla käytetään DHL nimeä ja logoa, toisella väitetään valheellisesti että sinulle on saapunut vastaajaviesti.
En sida som sprider det skadliga Android-programmet använder DHL:s logotyp. Meddelandet på finska informerar om ett anlänt paket och har en länk till in sida med möjlighet att ladda ned det skadliga programmet.

OM DU REDAN INSTALLERAT DET SKADLIGA ANDROID-PROGRAMMET PÅ DIN ENHET

  • Återställ mobilens fabriksinställningar. När du återhämtar en säkerhetskopia ska du se till att du återhämtar en kopia som skapats innan du installerade det skadliga programmet.
  • Kontakta din bank om du använde en bankapplikation eller behandlade kreditkortsuppgifter på en enhet som blivit smittad. Gör en polisanmälan om förlorade pengar.
  • Byt lösenorden på tjänster du använt på din enhet. Det skadliga programmet kan ha stulit ditt lösenord om du loggat in på tjänsterna efter det att du installerat programmet.
  • Kontakta din operatör för det är möjligt att din enhet har skickat avgiftsbelagda meddelanden. För tillfället sprider skadliga Android-program sig via textmeddelanden från smittade enheter.