Förstasidan: Cybersäkerhetscentret
Förstasidan: Cybersäkerhetscentret
Meny

Cybersäkerhetscentrets veckoöversikt – 05/2024

Informationssäkerhet Nu!

Den här veckan berättar vi om bluffsamtal i polisens namn. Vi kommer också med goda nyheter – Nästa vecka är det Mediekunskapsveckan och anmälan till seminariet Informationssäkerhet 2024 har öppnats.

TLP:CLEAR

I denna veckas översikt behandlas följande

  • Bluffsamtal rings i polisens namn
  • Första omgången av valet förlöpte lugnt
  • Anmäl dig till seminariet Informationssäkerhet 2024
  • Nästa vecka är det Mediekunskapsveckan
  • Sårbarheter

Bluffsamtal rings i polisens namn

Den här veckan har vi fått anmälningar om bluffsamtal i polisens namn. Enligt de anmälningar vi tagit emot har personer fått samtal från privata nummer där uppringaren har påstått att någon ansökt om banklån i deras namn.

Brottslingen, som utgett sig för att vara polis, har påstått att hen reder ut oklarheter angående lånet och därför har de som tagit emot samtalen pressats till att lämna ut sina uppgifter. Språken i samtalen har varierat. Enligt de anmälningar vi fått har uppringarna pratat antingen finska eller ryska. Enligt anmälningarna har samtalen varit dåligt genomförda och icke-trovärdiga, så mottagarna har inte trott att de kommit från den riktiga polisen.

Det medför inga olägenheter att endast svara på samtalet. Det är dock bra att komma ihåg att polisen eller banken aldrig ringer för att fråga om identifieringsuppgifter eller bankkoder per telefon. Om du har lämnat ut uppgifter eller upptäcker att du har förlorat pengar ska du omedelbart kontakta din bank och göra en brottsanmälan om saken.

Första omgången av valet förlöpte lugnt

Den första omgången av presidentvalet förlöpte lugnt ur cybersäkerhetsperspektiv. Myndigheternas samarbete för att trygga valet fortsätter även under den andra omgången.

Anmäl dig till seminariet Tietoturva 2024

Traficoms och Försörjningsberedskapscentralens seminarium Tietoturva 2024 ordnas onsdagen den 13 mars 2024 kl. 9–17.

Kom med för att fundera över hur utvecklingen av artificiell intelligens och kvantteknologi påverkar cybersäkerheten och framtidens cyberhot. I seminariets talargarde finns både finländska och internationella experter inom området. Bland annat dataforskaren Shannon Gallagher från Carnegie Mellon University och Samuli Sorvakko, Information Security Lead vid Supercell, kliver upp på scenen.

Tietoturva 2024 -seminaarin mainoskuva. Seminaari pidetään 13.3.2024.

Nästa vecka är det Mediekunskapsveckan

Mediekunskapsveckan är en temavecka för mediefostran med syftet att utveckla mediekunskaperna hos personer i alla åldrar. Veckans evenemang och material ger fackmän inspiration till att utveckla sitt arbete och sin kompetens.

Mediekunskapsveckan ordnas den 5–11 februari 2024. Tisdagen den 6 februari firas även den internationella Safer Internet Day (Extern länk)

Under veckan påminner en känd figur om informationssäkerhetsfärdigheter i vardagen i Cybersäkerhetscentrets kanaler på sociala medier. Dela de bästa tipsen också med dina kompisar! 

Mediekunskapsveckan samordnas av Nationella audiovisuella institutet KAVI, och tiotals organisationer deltar årligen i genomförandet av den. Anmäl dig för att få den mest omfattande informationen om veckans evenemang och material.

Sårbarheter

CVE: CVE-2024-21893 och CVE-2024-21888
CVSS: 8.2 och 8.8
Vad: Kritiska sårbarheter som utnyttjats i Ivantis produkter
Produkt: Ivanti Connect Secure
Korrigering: Ivanti har publicerat korrigerande uppdateringar som finns tillgängliga (Extern länk)
Ytterligare information: Kritiska sårbarheter som utnyttjats i Ivantis produkter (Extern länk)

CVE: CVE-2023-6246
CVSS: 7.8
Vad: En betydande sårbarhet i GNU glibc-biblioteket
Produkt: glibc-biblioteket
Korrigering: Uppdatera glibc till version 2.39
Ytterligare information (på finska): En betydande sårbarhet i GNU glibc-biblioteket  (Extern länk)

Allmän information om sårbarheter och de termer som används finns i vår artikel Cybersäkerhetscentrets sårbarhetskoordination i ett nötskal i serien Informationssäkerhet nu!

BEKANTA DIG MED VECKOÖVERSIKTEN

Detta är Cybersäkerhetscentrets veckoöversikt (rapporteringsperiod 26.1–1.2.2024). Vår veckoöversikt innehåller information om aktuella cyberfenomen. Veckoöversikten är avsedd för alla från cybersäkerhetsexperter till vanliga medborgare.