Förstasidan: Cybersäkerhetscentret
Förstasidan: Cybersäkerhetscentret
Meny

Cybersäkerhetscentrets veckoöversikt – 13/2024

Informationssäkerhet Nu!

Denna vecka berättar vi bland annat om omsorgsfull hantering av domännamn och om det kommande hackathonet Hack the Networks.

TLP:CLEAR

Vad händer med övergivna domännamn? – Återanvänd dem omsorgsfullt

Cybersäkerhetscentret får varje år anmälningar om situationer där ett domännamn som slutar på .fi och som tidigare varit registrerat på en viss aktör har registrerats på nytt i en annan aktörs namn, vilket lett till att webbplatsen eventuellt kommit tillbaka kryddad med misstänkta reklamannonser. Enbart från och med början av 2023 har över 30 000 .fi-domännamn tagits ur bruk. Transport- och kommunikationsverket har publicerat en anvisning om livscykelhanteringen av domännamn  (Extern länk)(på finska).

På nätet finns det även många system som arkiverar internet och gör det möjligt att kontrollera hur en viss webbplats har sett ut tidigare. Webbplatsen för Kommunikationsverket (nuvarande Transport- och kommunikationsverket Traficom) såg nästan på dagen för 10 år sedan ut så här (Extern länk)

Vi har även publicerat artiklarna Avvecklingen av tjänster som tas ur bruk ska göras med omsorg  (Extern länk)och Lämna inte din webbadress utsatt för angripare (Extern länk).

Anmäl dig till hackathonet Hack the Networks!

Hack the networks 17.-18.5.2024 Dipoli, Espoo, Finland

År 2019 ordnade Traficom världens första öppna 5G Cyber Security Hack-evenemang. Det andra hackathonet ordnades virtuellt år 2021, mitt under pandemin. Nu fortsätter berättelsen när Hack the Networks 2024 erövrar Otnäs i Esbo den 17–18 maj 2024.

Hack the Networks 2024 fokuserar på cybersäkerhet och kritiska användningsfall för privata 5G-nät. Nya teknologier ger flexibla, snabba och säkra förbindelser, men medför även nya sätt att göra angrepp. Det är av avgörande betydelse att identifiera eventuella sårbarheter innan privata 5G-nät tas i bruk på bred front inom kritiska sektorer såsom vid fabriker, kraftverk, flygfält, sjukhus och i hamnar.

De tidigare hackathonen lockade till sig experter från Finland och utlandet. Även denna gång ges hackrarna en unik möjlighet att komma åt användningsfall som i framtiden kommer att utnyttjas i stor skala inom försörjningsberedskapskritiska branscher och främja cybersäkerheten i samhällena.

Teamen tävlar i tre olika utmaningar och de bästa lagen belönas. Två av utmaningarna har redan publicerats och den tredje publiceras snart. Samla ihop ett lag och anmäl dig!

https://hackthenetworks.fi/en (Extern länk)

Välkommen till webbinariet Kyberala murroksessa (Cyberbranschen i förändring) den 11 april 2024

Den andra delen i webbinarieserien Kyberala murroksessa ordnas torsdagen den 11 april kl. 8.30–12.30. Under förmiddagen funderar vi över hurdana utmaningar och möjligheter artificiell intelligens innebär för cybersäkerheten.

Ämnet behandlas både ur myndigheternas, företagens och forskningens synvinkel. Verkställande direktören för Finnish Information Security Cluster – Kyberala ry, Peter Sund, går igenom EU:s förordning om artificiell intelligens med tanke på säkerhet och ansvar. Laura Ruotsalainen, professor vid Helsingfors universitet, berättar hur artificiell intelligens kan utnyttjas för att skydda satellitnavigering.

Se programmet och anmäl dig! (Extern länk) (på finska)

Webbinarieserien, som granskar förändringar inom cyberområdet, ordnas i samarbete mellan Cybersäkerhetscentret vid Traficom, Försörjningsberedskapscentralen och Kyberala ry. 

Aktuella bedrägerier

I den här sammanfattningen berättar vi om aktuella bedrägerier som har rapporterats till Cybersäkerhetscentret under den senaste veckan.

GÖR SÅ HÄR OM DU HAR BLIVIT LURAD:

Läs mer om olika metoder för att identifiera och skydda sig mot nätbedrägerier

BEKANTA DIG MED VECKOÖVERSIKTEN

Detta är Cybersäkerhetscentrets veckoöversikt (rapporteringsperiod 22–28.3.2024). Vår veckoöversikt innehåller information om aktuella cyberfenomen. Veckoöversikten är avsedd för alla från cybersäkerhetsexperter till vanliga medborgare.