Förstasidan: Cybersäkerhetscentret
Förstasidan: Cybersäkerhetscentret
Meny

Informationssäkerhet Nu!

Den här veckan berättar vi bland annat om bluffsamtal i Cybersäkerhets-centrets namn och om webbinariet ”Kyberala murroksessa” (Cybersektorn i förändring).

TLP:CLEAR

Bluffsamtal i Cybersäkerhetscentrets namn

Cybersäkerhetscentret har tagit emot anmälningar om bluffsamtal där den som ringer utger sig för att vara en representant för Cybersäkerhetscentret och försöker få tag på känsliga personuppgifter eller bankuppgifter. Ofta påstås det i samtalen att det förekommer misstänkt aktivitet på den uppringdes bankkonto och att man därför ber den uppringde bekräfta uppgifter för att skydda kontot. Bedragarna försöker skapa en känsla av rädsla och brådska för att få offret att agera snabbt.

Cybersäkerhetscentret ber aldrig per telefon eller e-post om personbeteckningar, bankkoder, lösenord eller andra känsliga uppgifter. Cybersäkerhetscentret ber inte heller någon att utföra banktransaktioner eller att överföra pengar.

Hur känner jag igen en bedragare som ringer?

  • Var misstänksam om personen som ringer ber dig att agera snabbt. Bedragare använder ofta påtryckningsmetoder för att få dig att göra felbedömningar.
  • Du kan alltid avsluta samtalet om det verkar misstänkt.
  • Lämna aldrig ut lösenord, koder eller kortuppgifter per telefon. Banker och myndigheter ber aldrig om sådana uppgifter per telefon.
  • Lita inte blint på vad personen som ringer säger. Du kan alltid be personen förklara ärendet och sedan själv ringa organisationens officiella nummer.

Om du får ett märkligt samtal från en myndighet:

  1. Lämna inte ut dina uppgifter till den som ringer.
  2. Anteckna personens namn och vilken myndighet hen representerar.
  3. Avsluta samtalet.
  4. Du kan kontrollera om ett samtal är äkta genom att till exempel ringa direkt till den berörda myndighetens kundtjänst eller växel. Ta inte emot kontaktuppgifterna från den som ringer, utan hämta dem till exempel från den berörda myndighetens webbplats. Meddela växeln namnet på den som ringde och be dem koppla samtalet. Traficoms växelnummer är 029 534 5000.

Om du misstänker att du har blivit lurad och har gjort en betalning på grund av bedrägeriet eller om en brottsling har fått tillgång till din nätbank eller fått tag på dina betalkortsuppgifter ska du omedelbart kontakta din bank och göra en brottsanmälan till polisen. Du kan också anmäla misstänkta kontakter till Cybersäkerhetscentret.

Webbinariet ”Kyberala murroksessa” (Cybersektorn i förändring) fördjupade sig i kvant- och rymdteknologin

I vårens första ”Kyberala murroksessa”-webbinarium (Cybersektorn i förändring) den 9 juni fördjupade man sig i utvecklingen av rymd- och kvantteknologin, dess möjligheter och säkerhetsutmaningar. Över 400 deltagare hade anmält sig till seminariet.

Under evenemanget

  • Samuli Bergström, direktör vid Cybersäkerhetscentret vid Traficom, gav en inledning om det aktuella läget för cybersäkerheten i Finland.
  • Teknologiindustrin rf:s ledande sakkunniga Joonas Mikkilä presenterade Sitras och VTT:s rapport "Turvallisuutta kubitista avaruuteen: Critical Digital Tech from Finland: Driving Growth and Security in Europe".
  • Arbets- och näringsministeriets konsultativa tjänsteman Martti Myllylä presenterade kvantteknikstrategin.
  • Traficoms teknologi- och strategidirektör Kirsi Karlamaa presenterade en utredning om utnyttjande av satellitteknologier och -tjänster i beredskapen.
  • I webbinariets paneldiskussion diskuterades ämnet Kritiska teknologier och framtidens säkerhet – utmaningar och möjligheter. Moderator för diskussionen var Peter Sund från Kyberala ry. Paneldeltagare var Jouni Flyktman från IQM Finland Oy, Ilmari Luoma från ICEYE Oy, Kirsi Karlamaa från Traficom och Juha-Matti Liukkonen från Reaktor Group Oy.
  • Som avslutning på seminariet presenterade VAHTI:s generalsekreterare Kimmo Rousku från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata ett case-exempel: Hur kan AI-tjänster användas för att studera evenemangets teman eller andra nya ämnen? Vad säger fördjupade undersökningar om kvantberäkningens nuläge och framtid?

Webbinariet är en fortsättning på vår seminarieserie från i fjol där vi behandlade bland annat hur AI, kvantteknik och förändringar i regleringen påverkar cybersektorn. I evenemangen diskuterades också den strategiska utvecklingen av cybersäkerheten i Finland. Webbinarieserien ordnas av Traficom, Försörjningsberedskapscentralen, Kyberala ry samt Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Du kan se inspelningen av webbinariet på vår YouTube-kanal: 

TJÄNST: YouTube

Webbinariet ”Kyberala murroksessa” (Cybersektorn i förändring) 9.6.2025 Kritiska digitala teknologier: kvant- och rymdteknologi

Vänligen beakta att när du går till YouTubes sidor har YouTube sin egen praxis om kakor och integritetsskyddet.

Du kan titta på videon här:

Cybervädret i maj har publicerats

Maj var överlag lugn ur cybersäkerhetssynvinkel, även om enstaka åskmoln förmörkade det annars halvklara cybervädret.

När det gäller nätfiske och bedrägerier sågs teman som är typiska för sommarsäsongen och en ökning av observationer. Särskilt utmärkte sig meddelanden och bedrägerier med teman som bank, post, skatt och fordon. I slutet av maj sågs också en ökning av nätfiske med AiTM-metoden (adversary-in-the-middle) där tvåfaktorsautentisering kringgås.

En betydande positiv utveckling var publiceringen av Europeiska unionens länge efterlängtade sårbarhetsdatabas (EUVD) i mitten av månaden. EUVD erbjuder ett alternativ till den amerikanska CVE-databasen och minskar samtidigt beroendet av tjänster utanför Europa.

Aktuella bedrägerier

I den här sammanfattningen berättar vi om aktuella bedrägerier som har rapporterats till Cybersäkerhetscentret under den senaste veckan.

GÖR SÅ HÄR OM DU HAR BLIVIT LURAD

  • Kontakta din bank utan dröjsmål om du har gjort en betalning på grund av bedrägeri, eller om en brottsling har fått tillgång till din nätbank eller fått tag på dina betalkortsuppgifter.
  • Gör en brottsanmälan till polisen. Du kan göra en elektronisk brottsanmälan på nätet.
  • Du kan också göra en anmälan till Cybersäkerhetscentret.
  • Råd till offer för dataintrång

 Läs mer om olika metoder för att identifiera och skydda sig mot nätbedrägerier

  • De vanligaste bedrägerisätten
  • Goda tips för att skydda dina konton

BEKANTA DIG MED VECKOÖVERSIKTEn

Det här är Cybersäkerhetscentrets veckoöversikt (rapporteringsperiod 6.6–12.6.2025). Vår veckoöversikt innehåller information om aktuella cyberfenomen. Veckoöversikten är avsedd för alla från cybersäkerhetsexperter till vanliga medborgare.