Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

IT-infrastruktuurin keskitettyyn valvontaan ja hallintaan käytetystä SolarWinds Orion Platform -hallintatyökalusta on löydetty tunkeutumisen mahdollistava takaovi. Hallintatyökalussa on myös ohjelmointirajapinnan tunnistautumisen ohittamisen mahdollistava haavoittuvuus.

Sunburst-haavoittuvuus mahdollistaa takaoven avulla etänä lähetettävät komennot palvelimille, jotka käyttävät haavoittuvia versioita. Tunnettu uhkatoimija on käyttänyt takaovea aktiivisesti hyväkseen Yhdysvalloissa.

Paikallinen tietoturvaviranomainen CISA on julkaissut hätädirektiivin jossa se kehoittaa ryhtymään välittömiin toimenpiteisiin haavoittuvuuden suhteen. CISA julkaisee hätädirektiivejä ainoastaan silloin, kun haavoittuvuudella on arvioitu olevan erittäin vakavia seurauksia.

27.12 SolarWinds on julkaissut päivityksen tiedotteeseensa hallintatyökalun toisesta haavoittuvuudesta. Ohjelmointirajapinnan (engl. Application Programming Interface, API) tunnistautumisen ohittamiseen käytetty haittaohjelma on saanut nimekseen Supernova. 

Kohde

  • Palvelimet ja palvelinsovellukset

Hyökkäystapa

  • Etäkäyttö
  • Ilman käyttäjän toimia
  • Ilman kirjautumista

Vaikutukset

  • Komentojen mielivaltainen suorittaminen
  • Suojauksen ohittaminen
  • Käyttövaltuuksien laajentaminen

Hyväksikäyttömenetelmä tiedossa

  • Rikollisessa käytössä

Ratkaisu

  • Korjaava ohjelmistopäivitys

Haavoittuvuuden kohde

Takaovi on löydetty SolarWinds Orion Platform -versioista: 2019.4 HF 5 - 2020.2.1.
Supernova-haittaohjelma on myös havaittu samoista versioista ja sen korjaavat toimenpiteet ovat samat kuin takaovella eli Sunburstissa.

SolarWinds kehoittaa asiakkaitaan päivittämään Orion Platform -työkalun versioon 2020.2.1 HF 2 mahdollisimman pian, sillä päivitys korjaa vaarantuneen komponentin ja tarjoaa useista turvallisuusominaisuuksien parannuksia.

SolarWinds on julkaissut toisen korjaavan päivityksen (2020.2.1 HF 2) tiistaina 15.12.2020.

SolarWinds kehoittaa päivittämään Orion Platform v2019.4 HF 5:n versioon 2019.4 HF 6.

On mahdollista, että ohjelmistolisenssi tulee synkronoida ennen päivityksen asentamista. 

Mistä on kysymys?

Mikäli päivittäminen ei ole mahdollista, rajoituskeinona suositellaan estämään SolarWinds Orionin yhteydet organisaation ulkopuolelle.

17.12.2020 Päivitetty haavoittuvuuden rajoittamiskeinoja.

28.12.2020 Päivitetty Supernova-haittaohjelman tiedot