Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Siirry hakuun

Galileo

Liikenne ja viestintävirasto Traficom on eurooppalaisen Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmän palvelutuotannosta vastaava viranomainen Suomessa. Teemme yhteistyötä kansallisten toimijoiden ja eurooppalaisen Galileo-yhteisön kanssa.

""
Kuva: ESA

Tietoa Galileosta

Mikä on Galileo?

Galileo on maailmanlaajuinen, Euroopan unionin rakentama ja ainoana siviilihallinnassa oleva satelliittinavigointijärjestelmä. Muita vastaavia maailmanlaajuisia järjestelmiä ovat yhdysvaltalainen GPS, venäläinen GLONASS ja kiinalainen BeiDou. Nämä ovat puolustushallintojen hallinnoimia.

Galileo-järjestelmän toteuttamisesta ja käytöstä päättävät Euroopan unioni (EU) ja sen jäsenvaltiot. Galileo-järjestelmän kriittisimmät palvelut ovat EU:n jäsenvaltioiden käytettävissä myös kriisitilanteissa, mitä ei kaikilta osin voida taata muiden tahojen hallinnoimille satelliittinavigointijärjestelmille.

Merkittävä osa Galileo-järjestelmän palveluista on jo käytettävissä. Avointen peruspalveluiden (avoin palvelu ja pelastuspalvelu) saatavuus täysimääräisinä eli full operational capability (FOC) -vaiheen on tarkoitus alkaa vuonna 2020. Viranomais- ja muiden erityispalveluiden osalta Galileo-järjestelmän on tarkoitus olla täysin operatiivinen vuonna 2023. Järjestelmän kehittämistyö jatkuu myös tämän jälkeen.

Suuri osa uudemmista päätelaitteista, kuten kuluttajille suunnatut matkapuhelimet ja älylaitteet, sisältävät jo laitteistotuen Galileon palveluille. Näiden käyttöönotto on muissa laitteissa tehtävissä joissain tapauksissa ohjelmistopäivitysten kautta.

  Palvelut

  Galileon satelliittikonstellaatio ja maa-asemat

  Galileon avaruussegmentti (space segment)

  • Satelliittien kiertoradan säde 29599,8 km
  • 24+6 satelliittia maata kiertävillä radoilla, 3 ratatasoa
  • 3+1 taajuuskaistaa (navigointi + SAR)

  Galileon maasegmentti (ground segment)

  • Valvontakeskukset Saksassa ja Italiassa
  • Turvallisuuden valvontakeskukset Ranskassa ja Espanjassa
  • Sensori-, tiedonsyöttö- ja hallintatietoliikenneasemia maailmanlaajuisesti

  Galileon hallinnointi

  • Järjestelmän omistaa EU
  • Toiminnasta ja ylläpidosta vastaa (European GNSS Agency ,GSA)