Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Siirry hakuun

Galileo

Traficom on Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmän toiminnasta vastaava viranomainen Suomessa. Teemme yhteistyötä eurooppalaisen Galileo-yhteisön kanssa.

""
Kuva: ESA

Tietoa Galileosta

Mikä on Galileo?

Galileo on maailmanlaajuinen, Euroopan unionin rakentama ja ainoa siviilihallinnassa oleva satelliittinavigointijärjestelmä. Muita vastaavia maailmanlaajuisia järjestelmiä ovat yhdysvaltalainen GPS, venäläinen GLONASS ja kiinalainen BeiDou. Nämä ovat sotilaiden hallinnoimia.

Galileo-järjestelmän käytöstä ja käytettävyydestä päättävät Euroopan unioni (EU) ja sen jäsenvaltiot. Tästä syystä Galileo-järjestelmä on EU:n jäsenvaltioiden käytettävissä myös kriisitilanteissa, mitä ei kaikilta osin voida taata muiden tahojen hallinnoimien satelliittinavigointijärjestelmien osalta.

Suurin osa Galileo-järjestelmän palveluista on jo käytettävissä. Kaikille avointen peruspalveluiden saatavuus täysimääräisinä, eli Full Operational Capability (FOC) -vaihe alkaa vuonna 2020. Viranomais- ja muiden erityispalveluiden osalta Galileo-järjestelmän on tarkoitus olla täysin operatiivinen vuonna 2023. Järjestelmän kehittämistyö jatkuu kuitenkin myös tämän jälkeen.

Suuri osa uudemmista päätelaitteista, kuten kuluttajille suunnatut matkapuhelimet ja älylaitteet, sisältävät jo laitteiston osalta tuen Galileon palveluille. Näiden käyttöönotto on useimmiten tehtävissä ohjelmistopäivitysten kautta.

  Palvelut

  Konstellaatio ja maa-asemat

  Galileon avaruussegmentti (space segment)

  • Korkeus n. 23 000 km
  • 24+6 satelliittia maata kiertävillä radoilla
  • 2+1 taajuuskaistaa

  Galileon maasegmentti (ground segment)

  • Operointikeskukset Saksassa ja Italiassa
  • Sensori-, uplink- ja kommunikaatioasemia ympäri maailman

  Galileon hallinnointi

  • Järjestelmän omistaa EU
  • Operoija European GNSS Agency (GSA)