Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Tietoturva Nyt!

Tällä viikolla kerromme mm. verkkotunnusten huolellisesta hallinnasta sekä tulevasta Hack the Networks -hackathon tapahtumasta.

TLP:CLEAR

Mitä tapahtuu hylätyille verkkotunnuksille? - Kierrätä ne huolellisesti

Kyberturvallisuuskeskukselle tulee vuosittain ilmoituksia tilanteista, joissa aiemmin jollekin taholle rekisteröity .fi-päätteinen verkkotunnus on uudelleen rekisteröity toisen tahon käyttöön, ja mahdollisesti sivut ovat tulleet takaisin höystettyinä epäilyttävillä mainoksilla. Näitä käytöstä poistuneita .fi-päätteisiä verkkotunnuksia on pelkästään vuoden 2023 alusta lukien tullut jo yli 30 000 kpl. Liikenne- ja viestintävirasto on julkaissut verkkotunnusten elinkaarihallintaan liittyvän ohjeen (Ulkoinen linkki).

Verkossa on myös paljon internettiä arkistoivia järjestelmiä, joiden avulla on mahdollista tarkastella, miltä mikäkin sivu on näyttänyt historiassa. Viestintäviraston (nykyinen Liikenne- ja viestintävirasto Traficom) aikaiset verkkosivut näyttivät lähes päivälleen 10 vuotta sitten tältä.  (Ulkoinen linkki)

Olemme myös julkaisseet artikkelit Käytöstä poistuvien palveluiden alasajo tulee tehdä huolella sekä Älä jätä verkko-osoitteitasi hyökkääjien saaliiksi .

Ilmoittaudu mukaan Hack the Networks -hackathoniin!

Hack the networks 17.-18.5.2024 Dipoli, Espoo, Finland

Vuonna 2019 Traficom järjesti maailman ensimmäisen avoimen 5G Cyber Security Hack -tapahtuman. Toinen hackathon järjestettiin vuonna 2021 virtuaalisena pandemian keskellä. Nyt tarina jatkuu, kun Hack the Networks 2024 valtaa Espoon Otaniemen 17.–18.5.2024.

Hack the Networks 2024 keskittyy yksityisten 5G-verkkojen kyberturvallisuuteen ja kriittisiin käyttötapauksiin. Uudet teknologiat tarjoavat joustavia, nopeita ja turvallisia yhteyksiä, mutta ne tuovat mukanaan myös uusia hyökkäystapoja. Mahdollisten haavoittuvuuksien tunnistaminen on ratkaisevan tärkeää ennen yksityisten 5G-verkkojen laajamittaista käyttöönottoa kriittisillä aloilla, kuten tehtaissa, voimalaitoksissa, lentokentillä, satamissa ja sairaaloissa.

Aiemmat hackathonit houkuttelivat yhteen huppuosaajia Suomesta ja maailmalta. Tälläkin kertaa hakkerit saavat ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä käsiksi käyttötapauksiin, joita tullaan tulevaisuudessa hyödyntämään laajasti huoltovarmuuskriittisillä aloilla ja edistämään yhteiskuntien kyberturvallisuutta.

Tiimit kilpailevat kolmessa eri haasteessa ja parhaat joukkueet palkitaan. Haasteista kaksi on jo julkaistu ja kolmas haaste julkaistaan pian.

Kokoa joukkueesi ja ilmoittaudu mukaan! (Ulkoinen linkki)

Tervetuloa Kyberala murroksessa -webinaariin 11.4.2024

Kyberala murroksessa -webinaarisarjan toinen osa järjestetään torstaina 11.4. klo 8.30-12.30. Aamupäivän aikana pohditaan, millaisia haasteita ja mahdollisuuksia tekoäly asettaa kyberturvallisuudelle.

Tilaisuudessa aihetta lähestytään sekä viranomaisten, yritysten että tutkimuksen näkökulmasta. Kyberala ry:n toimitusjohtaja Peter Sund käy läpi EU:n tekoälyasetusta turvallisuuden ja vastuullisuuden näkökulmasta. Helsingin yliopiston professori Laura Ruotsalainen kertoo, miten tekoälyä voidaan hyödyntää satelliittinavigoinnin suojaamisessa.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan! (Ulkoinen linkki)

Kyberalan muutoksia tarkastelevan webinaarisarjan järjestävät yhteistyössä Traficomin Kyberturvallisuuskeskus, Huoltovarmuuskeskus ja Kyberala ry. 

Ajankohtaiset huijaukset

Tässä koosteessa kerromme kuluneen viikon aikana Kyberturvallisuuskeskukselle ilmoitetuista ajankohtaisista huijauksista.

Toimi näin, jos tulit huijatuksi

Tutustu keinoihin tunnistaa ja suojautua nettihuijauksilta

Tutustu Viikkokatsaukseen

Tämä on Kyberturvallisuuskeskuksen viikkokatsaus (raportointijakso 22.03.-28.03.2024). Viikkokatsauksessa jaamme tietoa ajankohtaisista kyberilmiöistä. Viikkokatsaus on tarkoitettu laajalle yleisölle kyberturvallisuuden ammattilaisista tavallisiin kansalaisiin.