Vi ger tips och grundläggande anvisningar om hur du agerar säkert och ansvarsfullt på webben. Du kan också använda våra råd som minneslista. Var noga med ditt digitala spår och din identitet, kom ihåg källkritik och uppdateringar. Med dessa principer är du redan på god väg mot informationssäkerhet.

Handla så att du inte skäms över ditt digitala spår

1

Tänk både en och två gånger

Saker du delat och kommentarer och påståenden du gjort i affekt kan orsaka mycket skada, även om det ursprungliga syftet var något helt annat. När du delar dina åsikter eller information i allmänhet, uppge också din källa och motivera din ståndpunkt. Pluralism och tolerans är en bra grund för många slags diskussioner.

2

Påhittad kundrespons

Var skeptisk mot till exempel kundrespons via responskanalerna, i synnerhet om den tydligt avviker från den övergripande uppfattningen. Det lönar sig också att kontrollera vilka andra kommentarer signaturen som lämnat responsen har gjort. Påhittad kundrespons är vardag på nätet. På grund av den falska responsen kan kunderna försvinna och företagets affärsverksamhet upphöra.

3

En nätdejt behöver inga pengar

Via dejtingtjänster på nätet och mobilapplikationer är det lätt att träffa människor och hitta sällskap. Den som dejtar på nätet kan ibland glömma att människan bakom signaturen inte nödvändigtvis är den person som han eller hon utger sig för att vara. Bild, namn och livshistoria kan alla vara en lögn, därför är det bra att gradvis bygga förtroendet för motparten.

Dela inte dina personuppgifter offentligt. Tänk efter innan du lämnar ut dina uppgifter, särskilt om du aldrig har träffat den andra parten. Telefonnummer, namn och adress kan styra kriminella mot ditt bankkonto och ditt hem.

Värna om din identitet på nätet

1

Tänk på vilka uppgifter du lämnar ut och till vem

Via webbtjänster och e-post kan personer du inte känner sedan tidigare försöka få kontakt med dig. Det kan vara svårt att bedöma om avsändaren är uppriktig, eftersom man på nätet kan utge sig för att vara någon annan och på så sätt vilseleda den andra parten.

En form av mobbning är till exempel att dela en annans personuppgifter och fotografier som en del av en falsk profil. Det lönar sig att svara med eftertanke på nyfikna frågor om personliga saker, särskilt om frågeställaren är någon man nyligen har träffat på nätet. På webbtjänster är det skäl att vara uppmärksam på vad som är offentligt och vad som är privat. Man kan begränsa vem som har tillgång till ens egna publikationer, skrivelser och fotografier, till exempel endast vänner. När man registrerar sig i och använder tjänster på nätet lönar det sig dessutom att fundera över vilka uppgifter som verkligen behövs för att genomföra tjänsten.

2

Publicera inte andras material utan tillstånd

Se till att du har rätt att publicera materialet när du publicerar bilder, musik och videor. Att publicera någon annans material som sitt eget kan tolkas som en upphovsrättsförseelse. Om du publicerar bilder av andra personer som tagits i privata lokaler, se till att du har deras tillstånd att publicera bilderna. Publicera följaktligen inte skrivelser om eller bilder på andra som du inte vill att ska publiceras om dig.

Förhåll dig kritiskt till meddelanden som du får

1

Kontrollera meddelandets äkthet och avsändare

Om ett meddelande är äkta eller inte går inte att avgöra enbart utifrån avsändarens namn eller e-postadress, eftersom dessa lätt kan förfalskas. Om avsändaren verkar misstänkt lönar det sig att förhålla sig misstänksamt till meddelandets innehåll. För att minimera eventuella skador ska du inte skicka konstiga meddelanden vidare.

Ge akt på meddelandets layout och grammatik. Även erbjudanden som låter för bra, att någon begär pengar eller frågar efter lösenord och bankkoder är tydliga tecken på bedrägeri.

Att du inte känner till namnet på det företag som kontaktar dig och inte kommer ihåg att du har gett företaget dina kontaktuppgifter borde väcka dina misstankar. Du kan ta reda på om företaget är lagligt till exempel på företagets webbplats och med hjälp av Patent- och registerstyrelsens informationstjänst Virre (Extern länk).

Kom ihåg att till exempel banker inte ber sina kunder att lämna ut nätbankskoder per e-post eller telefon.

2

Ta det lugnt – Tänk innan du klickar

Ha inte för bråttom att klicka på länkar eller bifogade filer i meddelanden du får. På detta enkla sätt kan du förbättra din säkerhet på nätet rejält.

Ta reda på vart länken leder till exempel genom att föra muspekaren över länken, varvid du ser adressen i webbläsarfönstret eller i dess nedre kant.

Om en bekant till dig har skickat ett meddelande med en bilaga som du anser vara misstänkt ska du verifiera att meddelandet är äkta innan du öppnar bilagan. E-postbilagor från okända personer bör överhuvudtaget inte öppnas. Meddelanden eller vänförfrågningar från okända personer behöver inte heller noteras i sociala medier.

Gör uppdateringar till en vana

1

Vad ska uppdateras?

Se till att du regelbundet uppdaterar:

  • datasäkerhetsprogram (inkluderar bl.a. brandvägg och virusskydd)
  • webbläsare och tillägg
  • operativsystem
  • appar/program
  • din mobila enhet.

Genom små uppdateringar förbättras informationssäkerheten och prestandan. Omfattande uppdateringshelheter handlar ofta om allmän utveckling av programvaran då nya egenskaper införs eller användargränssnitt förnyas. I samband med uppdateringspaketen nämns ofta de största helheterna som uppdateringen gäller.

När en programvara eller enhet når slutet av sin livscykel kommer tillverkaren inte längre med uppdateringar. I detta skede måste enheten/programvaran bytas ut mot en version som kan uppdateras eller en helt ny helhet, vars utveckling och säkerhet tillverkaren fortfarande stöder.

2

Hur uppdaterar man?

De flesta program erbjuder automatiska uppdateringar och då behöver du inte själv leta fram uppdateringspaket. Samtidigt kan du vara säker på att de program du använder är aktuella och att uppdateringarna inte glöms bort. I allmänhet tas automatisk uppdatering i bruk via programinställningarna.

Automatiska uppdateringar hämtar själva sina uppdateringar från nätet. För att slutföra uppdateringarna krävs det i vissa fall några klick från dig. Då visas till exempel en ikon eller ett fönster på skärmen som anger att en ny uppdatering är tillgänglig och kan installeras. I vissa program visas uppdateringsikonen i aktivitetsfältet på skärmen. Oftast måste datorn eller den mobila enheten startas om vid systemuppdateringar.

3

Uppdateringar kan också vara en bluff

Om du hamnar på en skadlig webbplats kan det dyka upp meddelanden på skärmen som varnar för att virus hittats på din dator eller som påminner om en programuppdatering. Klicka inte på dem även om popup-fönstret till sitt utseende påminner om ett uppdateringsfönster för operativsystemet eller andra program. Om du anser att ett meddelande om en uppdatering verkar misstänkt, gå till programtillverkarens webbplats och sök information om uppdateringen för att säkerställa äktheten.

Uppdaterad